ЕБВР купи 5,2% от акциите на Загребската фондова борса

Стъпката е част от програмата за насърчаване на местните капиталови пазари

16:50 | 11 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Загреб. снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Загреб. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придоби 5,2% от акциите на Загребската фондова борса (Zagreb Stock Exchange – ZSE) чрез увеличение на капитала, съобщи The Financial. Насърчаване на местните капиталови пазари е едно от ключовите усилия на ЕБВР за генериране на устойчив растеж в региона, коментират от банката.

В рамките на своята Инициатива за насърчаване на местните валути и местните капиталови пазари, финансовата институция вече стартира няколко дейности. Най-скорошната от тях, бе създаването на свързващо звено между българската, хърватската и македонската фондови борси, както и подготвителната работа за създаването на регионален централен контрагент.

В подкрепа на интеграцията между борсите в Загреб и Любляна, ЕБВР ще повиши стойността на двете борси чрез подобряване на стандартите за корпоративно управление. Институцията ще действа в качеството си на независима страна за улесняване на диалога между всички търгуващи страни, чрез въвеждане на подобрения в регулаторната рамка и изискванията за листване.

Емитенти и инвеститори ще се възползват от единен достъп до капиталовите пазари и повишена ликвидност, които ще бъдат възможни, благодарение на въвеждането на системата за търговия Xetra, заявиха от ЕБВР.

Ведрана Йелушич Kaшач, директор на ЕБВР за Хърватия, заяви: „Това е важна инвестиция и ЕБВР е горда да играе важна роля в усилията за модернизиране и хармонизиране на местните капиталови пазари. Ние сме подпомагали ZSE и в миналото, чрез създаване на Zagreb Stock Exchange Academy, през която, само до момента, са преминали 4 000 студента“.

ЕБВР работи в Хърватия, като инвеститор във всички сектори на икономиката, от обявяването на независимостта на страната. До момента банката е инвестирала около €3,25 млрд. в над 180 проекта.