Петролът се готви за седмичен ръст - изтеглянето на запасите стимулира бичия дух

Запасите от суров петрол намаляха с 2,2 млн. барела, опровергавайки прогнозата за разширяване на Американския петролен институт

08:12 | 21 юни 2024
Обновен: 08:13 | 21 юни 2024
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът се насочи към първия си седмичен ръст от началото на април насам, тъй като изненадващото намаляване на запасите в САЩ, съчетано с признаци за стабилно търсене на продукти, сигнализира за благоприятни условия в най-големия потребител в света.

Brent, който се задържа над 85 долара за барел, поскъпна с повече от 3% тази седмица, докато WTI се търгуваше близо до 81 долара. Запасите от суров петрол намаляха с 2,2 млн. барела, опровергавайки прогнозата за разширяване на Американския петролен институт. Потреблението на продукти като бензин, дизел и авиационно гориво също показа признаци на подобрение.


Петролът се насочва към седмичен ръст, тъй като запасите в САЩ намаляват. Запасите от суров петрол се свиха с 2,2 млн. барела през миналата седмица

Сред другите благоприятни признаци е прогнозата на Американската автомобилна асоциация за рекордните 71 млн. американци, които ще пътуват по време на празниците в САЩ на 4 юли. Показателите за световния бенчмарк Brent също дават признаци на засилване, като спредът за незабавна доставка е в най-широкото изоставане от април насам.

"Като цяло данните на EIA сочат затягане на петролния пазар в САЩ", заяви Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia, позовавайки се на Администрацията за енергийна информация. Все пак "в краткосрочен план смятаме, че нарастването на търсенето на петрол в Китай, което разочарова пазарните очаквания, е основният риск, който трябва да се вземе предвид", каза той.

Суровият петрол поскъпна този месец, възстановявайки се рязко, след като ОПЕК+ заяви, че планът за връщане на част от барелите на пазара е условен. Банки, сред които Goldman Sachs Group Inc., заявиха, че очакват световното потребление на петрол да изпревари предлагането, което ще намали запасите и ще подкрепи цените. 

Все пак, като се има предвид, че суровият петрол поскъпна толкова бързо през последните сесии, фючърсите вече са в зона на свръхпокупка въз основа на деветдневния индекс на относителната сила. Този показател показва, че е възможно да настъпи спад.