Облигациите повсеместно страдат под влияние на страха от покачване на лихвите

Затягането на лихвите убеждава трейдърите да преосмислят залозите си за намаляване на лихвите

18:22 | 8 юни 2023
Автор: Рут Карсън, Масаки Кондо
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световните облигации се сриват, след като две шокови повишения на лихвените проценти тази седмица показаха на търговците, че централните банки далеч не са приключили с борбата с инфлацията. 

Доходността на щатските съкровищни облигации с по-кратък матуритет е близо до най-високата си стойност от март насам, докато австралийските им еквиваленти скочиха до нива, наблюдавани за последен път преди повече от десетилетие. Инвеститорите отново се отказаха от държавния дълг, след като Централната банка на Канада се присъедини към Резервната банка на Австралия и изненада пазарите с още повишения на лихвените проценти, за да се бори с упорито бързия ръст на потребителските цени. 

Затягането на лихвите убеждава трейдърите да преосмислят залозите си за намаляване на лихвите на Федералния резерв по-късно тази година, подчертавайки заплахата, че битката с инфлацията може би далеч не е приключила. 

"Пазарите на облигации са изправени пред силни насрещни ветрове от няколко посоки", заяви Маркус Аленспах, ръководител на отдела за проучвания на фиксирания доход в Julius Baer. "Трябва да признаем, че процесът по забавяне на инфлацията е по-бавен, отколкото се надявахме".

Новата тревога от продължителния цикъл на повишаване на лихвените проценти рискува да проправи пътя за ново нарастване на волатилността в глобалните рискови активи. Както и по време на миналогодишните повишения обаче, опасенията поставиха на огневата линия и традиционните убежища - измерителят на американските държавни ценни книжа спадна с повече от 1% през май, тъй като фондовете се преориентираха.

Bonds
Доходността на облигациите в световен мащаб продължава да се покачва. Изменение на двугодишната доходност от началото на годината

Последните събития "са в противоречие с преобладаващата теза, че централните банки са на прага да преустановят повишаването на лихвените проценти, особено като се има предвид, че Канада беше една от първите, които официално сигнализираха за пауза още през януари", пишат в бележка стратезите на Deutsche Bank AG, включително Джим Рийд. "Големият въпрос сега е дали Фед може да продължи с повишение на лихвите следващата сряда, или най-накрая ще задържи лихвите след 10 последователни повишения."

Доходността на съкровищните облигации не се промени съществено в четвъртък, като 10-годишната облигация беше около 3,80%, което е с около 10 базисни пункта повече през тази седмица. Доходността на тригодишните австралийски ДЦК скочи с цели 18 базисни пункта до 3,88%, което е най-високата стойност от 2011 г. насам.

Още повишения
Инвеститорите за кратко време очакваха увеличение на лихвите от Фед с четвърт пункт до юли и въпреки че все още предвиждат известно облекчаване до края на годината, многократните намаления на лихвите бяха изключени от пазарите. Това доведе до ново изравняване на части от кривата на доходността в САЩ.

През следващата седмица всички погледи ще бъдат насочени към данните за инфлацията в САЩ, които ще дадат допълнителни насоки за политиката на Фед. 

"Тъй като инфлацията се оказа по-упорита, отколкото смятахме, сега считаме, че централната банка ще запази по-високия си лихвен процент по-дълго, отколкото прогнозирахме преди", написа в бележка Диана Йованел, икономист в Capital Economics. 

Докато някои фирми, сред които Societe Generale SA, смятат, че лихвените проценти в САЩ може би вече са достигнали своя връх, същото не може да се каже за тези в Европа. Според данните от суаповите сделки търговците очакват половин процентен пункт увеличение на лихвите от страна на Европейската централна банка през следващите три месеца.

ЕЦБ "изостава от кривата по отношение на инфлационния натиск, що се отнася до лихвените проценти", заяви пред телевизия Bloomberg Гай Стър, ръководител на отдел "Изследване на фиксираната доходност" в SocGen. "Те трябва да продължат да действат."