От Goldman до JPMorgan - сделките се изчерпаха

Накратко, в инвестиционното банкиране положението е окаяно

10:47 | 6 юни 2023
Автор: Пол Дейвис
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Goldman Sachs Group Inc. е на път да съкрати още банкери, след като през януари уволни хиляди. Morgan Stanley и други също са се отказали от хиляди, докато стотици хора от Credit Suisse Group AG просто напускат по собствено желание, очаквайки най-лошото от спасителното поглъщане от UBS AG. Според докладите двете швейцарски групи дори предлагат 30 000 долара в брой на новите младши банкери, които се съгласят да отложат датата на започване на работа за следващата година.

Deutsche Bank AG наема служители, но само разширява екипите си по сливания и придобивания с около 50 банкери и това е така, защото не е увеличила значително редиците си по време на бума на сделките в края на 2020 и 2021 г.

Накратко, в инвестиционното банкиране положението е окаяно и ако не друго, то може да стане още по-мрачно. Да, противопоставянето за тавана на дълга приключи, банковата криза в САЩ се успокои, а лихвените проценти в западните страни се доближават до върховите си стойности, но банкерите от Ню Йорк до Париж се борят да накарат клиентите си да направят нещо интересно.

Висшите ръководители говорят за предстоящи по-трудни времена и затова се очертава да бъдат закрити още работни места. "Имам чувството, че за известен период от време ще имаме среда на свиване", заяви президентът на Goldman Sachs Джон Уолдрон в четвъртък, когато очерта следващия кръг от съкращения в банката на конференция, организирана от Алианс Бернщайн.

Обемът на сделките се понижи в най-доходоносните им бизнеси, тъй като от началото на миналата година корпоративните ръководители седят на едно място в очакване лошите новини за войната, инфлацията и нестабилните пазари да приключат. Глобалните такси за инвестиционно банкиране през април са били най-ниската месечна сума, наблюдавана през последното десетилетие, заяви Висвас Рагаван, съуправител на глобалната инвестиционна и корпоративна банка на JPMorgan Chase & Co. пред акционерите по време на инвеститорския ден на американската банка през май.

До края на второто тримесечие остава още един месец, така че активността може да се подобри. Засега обаче обемът на сливанията и придобиванията в световен мащаб е на път да достигне най-слабия си резултат за четири тримесечия от 2013 г. насам. Свързано с това, кредитирането с ливъридж - дейността, която финансира сделки с частен капитал с рейтинг "junk" - е съкрушено. Продажбите на заеми с ливъридж в САЩ достигат най-лошия си общ обем за четири тримесечия от 2016 г. насам, а в Европа - най-ниските нива от десетилетие насам.

Историята на фондовите пазари не е много по-добра, въпреки някои слаби признаци на потенциално възстановяване, като например плановете на турския производител на калцинирана сода WE Soda, чиято стойност е 7,5 млрд. долара, да се листне на борсата в Лондон. Обемът на първичните публични предлагания в Европа, Близкия изток и Африка за четиримесечието също е най-нисък от повече от десетилетие. Въпреки това обемът на първичните публични предлагания в региона е повече от два пъти по-голям от този в САЩ, за което допринася относителният бум на пазари като Обединените арабски емирства, където акциите на логистичната компания Adnoc Logistics & Services скочиха с над 50% при дебюта си в Абу Даби в четвъртък.

При всички форми на сделки с акции, включително конвертируеми облигации, емисии на права и вторични предлагания, обемите също са на десетилетни рекорди и в двата региона.

Какви са шансовете нещата да се подобрят през останалата част от годината? Не са добри поради две основни причини. Първо, самите банки все още са предпазливи да поемат голям риск, тъй като икономическите перспективи остават дълбоко несигурни до направо тревожни и те все още работят за освобождаване от експозиции отпреди миналогодишното забавяне. Например дългът, подкрепящ поглъщането на Twitter от Илон Мъск на стойност 44 млрд. долара, все още не е продаден, а друго финансиране от по-рано през 2022 г. се продава само с големи отстъпки. Дългът, обезпечаващ поглъщането на MoneyGram от компанията за частни капиталови инвестиции Madison Dearborn Partners, беше предложен на инвеститорите тази седмица на цена от 83 цента за долар - огромна отстъпка.

Втората причина: По-голяма конкуренция от страни извън основния поток. Миналата година световните инвестиционни банки колективно загубиха пазарен дял в полза на китайските банки, които завладяха повечето местни борсови листвания - един от малкото бизнеси, който е в подем навсякъде по света - и на по-малките фирми, известни като бутици, които печелят все по-голям дял от таксите за сливания и придобивания.

Има и още една лоша новина за банкерите, а именно, че фокусът на търговията от миналата година също намалява. Даниел Пинто, главен оперативен директор на JPMorgan и де факто номер две на главния изпълнителен директор Джейми Даймън, заяви в деня на инвеститорите на банката, че приходите от търговия с акции и облигации през второто тримесечие вероятно ще намалеят с 15% спрямо същия период на миналата година. В четвъртък Уолдрон от Goldman оцени, че приходите от търговия ще бъдат с над 25% по-ниски през това тримесечие спрямо миналата година.

Тъй като много американски и европейски компании все още разполагат с утешителни пакети от свободни парични средства, подобрени маржове на печалбата или и двете, шансовете за дълбока рецесия и рязко нарастване на безработицата все още изглеждат сравнително малки. За пореден път банкерите са тези, които изглежда, че преживяват по-лоши времена. Младежите, на които се предлагат 30 хил. долара, за да си останат вкъщи, може би ще искат просто да се насладят на удължена лятна ваканция - и след това да потърсят друга индустрия, в която да се включат.