Джейми Даймън: Регулациите за банките ще се влошат

Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase

18:34 | 16 май 2023
Обновен: 18:34 | 16 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Когато погледнем някои от позициите на JP Morgan, виждаме, разбира се, че не сте купували дългосрочни облигации. Но тогава много хора казаха: "Вижте, спрете да трупате пари в брой.“ Смятате ли, че регулаторите и инвеститорите са накарали някои от тези банки да поемат нежелан риск?

Да, смятам. Но нека бъдем ясни. Хората, които са виновни са изпълнителните директори на банките и на управителните съвети на банките и други подобни.

Въпреки това трябва да има малко смирение от страна на регулаторите, тъй като самият Фед никога не е прогнозирал лихвите да се повишат. Нито един гуверньор на Фед не го е прогнозирал.

И независимо дали са го прогнозирали или не, трябва да провеждате стрес тестове за това.

Тези стрес тестове винаги имат ниски лихвени проценти. Винаги сме знаели за нашите незастраховани депозити. И е имало огромни стимули банките да влагат ценни книжа и да държат на падежа.

По-ниски капиталови изисквания. Огромни стимули да притежават държавни ценни книжа, по-ниски капиталови изисквания и те се брояха за ликвидност. И се надявам всичко това да бъде взето предвид. Трябва да го разгледат и да кажат: "О, добре и ние сме част от проблема“, а не само да сочат с пръст.

Значи това не е проблем на регулирането, а проблем на надзора?

Да, по малко и от двете. Тук те стават много свързани.

Надзорът следи дали регулаторите вършат правилните неща. Дори стрес тестовете - винаги съм смятал, че правите един стрес тест и компанията е изцяло фокусирана върху него цели три месеца, това дава на хората фалшиво чувство за сигурност, че няма какво да се случи.

А всички тези други неща, винаги се случват. Затова смятам, че беше грешка. Един стрес тест, не искам да навлизам в детайли, но нашият стрес тест е дълъг двеста хиляди страници. Мислите ли, че последните двеста хиляди страници добавят стойност? Моето мнение е, че не добавят.

Смятате ли, че нещата ще се променят, защото това е като катализатор?

Ще стане по-лошо за банките.

Какво имате предвид под по-лошо?

Просто повече регулации и повече правила, повече изисквания. Надявам се да го направят много обмислено защото, ние харесваме общинските и регионалните банки.

Ние сме най-големите банки от всички, но се прекалява с определени правила, изисквания, разпоредби. Например някои общински банки имат повече хора, отговарящи за спазването на изискванията, отколкото служители по кредитирането. Това прави по-труден бизнеса.

Вече има стотици правила. И много пъти имаме смесица от правилата. Започват да променят ликвидността, а може би не капитала. Или променят капитала, може би не ликвидността. Ако се добави общ капацитет за поемане на загуби, може би ще трябва да направите нещо със застраховката на депозитите.

Трябва да седнат и много внимателно да обсъдят какви са тези неща и какъв искаме да бъде резултатът.

Сегашният резултат е, че много неща напускат банките. Така и трябва. Ако това искат, така да бъде. Но трябва да се направи с предвидливост, а не с въвеждане на правила и разпоредби, без да знаете какви ще са последствията. Ипотечният бизнес, например, е 80 процента на банките днес. Просто бъдете внимателни за това, което си пожелавате.