IPSOS: Американците следят проблема с дълга повече от всеки друг

Клиф Янг, президент на IPSOS

12:57 | 5 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Само ние ли сме се вторачили в проблема или цяла Америка е загрижена и следи развитието?

Всички са наистина загрижени: това е екзистенциална заплаха! През последните няколко седмици американците следят този проблем повече от всеки друг. Ако навлезем в подробности и разгледаме допитванията, ще видим, че „супер мнозинството“ от американците се тревожат, че е възможна икономическа катастрофа.

А как гледат на двупартийните действия довели до тук?

Те не им отдават особено значение, интересуват ги резултатите. Искат резултат и този резултат трябва да бъде избягване на икономическата криза.

Което и стана явно. Ще проведете ли проучвания през следващите седмици, за да разберем как хората реагират на  случващото се? Защото имам чувството, че те оценяват високо споразумението, което беше постигнато.

Проучвания ще има, но в ретроспекция, ако вземем 2011 и тогавашната криза с тавана на дълга, и двете партии имаха своята вина – нямаше значение от коя страна сте, всички бяха с лоши оценки. Така че днес не очаквам подобни резултати и вниманието ще се насочи към други проблеми като инфлацията.

Насочваме се към  други проблеми, но смятате ли, че този ще се види отразен в сондажите за президентските избори през 2024?

Не, това приключи. Може да има значителни проблеми като икономиката, или имиграцията, или здравеопазването – това са важните проблеми.

Това говори за късата ни памет и се отнася за всички нас. Защото ще има още една криза след като отмине „деня Хикс“ и въобще тези неща се случват като по традиция.

Така е и такива са кризите. Но в крайна сметка, остават големите въпроси като икономиката, като имиграцията и те ще се завърнат през 2024, за да определят кой ще бъде в Белия дом.