Сделката за дълга се очаква да предизвика цунами от облигации

Вони Куин, Bloomberg

08:30 | 5 юни 2023
Обновен: 14:10 | 5 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Байдън подписа закона, с който САЩ избягва дефолта и двупартийната победа избегна катастрофален удар за икономиката. След като сделката бе сключена Министерството на финансите се очаква да започне вълна от нова продажба на облигации. Предлагането може да изтегли ликвидността от банковия сектор, да повиши краткосрочните лихви за финансиране и да затегне натиска над икономиката, която мнозина смятат, че се е насочила към рецесия.

Министърът на отбраната на Австралия каза, че съюзниците на САЩ могат да развиват продуктивно сътрудничество с Китай. Той говори с Bloomberg по време на срещата на върха Шангри-ла. Той каза, че Австралия иска да поддържа сериозни икономически отношения с Китай, но изрази тревога от продължаващата военна експанзия на Пекин в Азия.

"Ние можем да сме съюзник на САЩ и да изграждаме отношения с Китай. Твърдо вярваме, че това е възможно. Това е линията, която искаме да следваме", каза Ричард Марлс, вицепремиер на Австралия.

Bloomberg научи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е посетил тайно Пекин миналия месец за среща с китайските служби. Американски представител каза, че Бърнс е настоял колко е важно да се поддържат отворени комуникационни линии между Пекин и Вашингтон. Администрацията на Байдън се опитва да рестартира двустранните връзки, но източникът ни каза, че посещението на Бърнс е било чисто разузнаване, не дипломация.

Индия каза, че авария в системата за сигнализация е причина за най-тежката влакова катастрофа от 30г. Министърът на железниците каза, че продължава разследването защо три влака са се блъснали и че сега целта е възстановяването на движението. Търсенето на оцелели от катастрофата приключи. Щатските власти съобщиха за смъртта на 275 загинали и над 800 ранени.