Пазарите вярват в американската изключителност

Инвеститорите във валута, облигации и акции изпращат едно и също послание – игнорирайте бъркотията на демокрацията в движение; САЩ са мястото, където трябва да бъдете

19:40 | 6 юни 2023
Автор: Робърт Бърджис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може да изглежда странно да се говори за американска изключителност. Преди малко повече от седмица изглеждаше, че правителството на САЩ е толкова разделено, че законодателите няма да успеят да увеличат капацитета за заеми на нацията, предизвиквайки неизпълнение, което би причинило световна икономическа и финансова пазарна катастрофа. Но го направиха, макар и на границата.

Епизодът ни напомни още веднъж, че често има голяма разлика между възприятието и реалността. Усещането беше, че едно неработещо правителство води нацията към икономическа разруха. Реалността е, че САЩ са обект на завист на света - поне когато се гледа през очите на инвеститорите. Пазарите на валута, облигации и акции изпращат подобно послание: Америка е мястото, където трябва да бъдете.

Всичко започва с долара. Говори се, че валутата на една нация не се различава много от цената на акциите на една компания, тъй като е най-добрият показател за настроенията на инвеститорите. Индексът Bloomberg Dollar Spot, който измерва долара спрямо други основни валути, запази стойността си през първите пет месеца на 2023 г. и е по-близо до върховете си за годината, отколкото до дъната.

Разбира се, част от това е свързано с много по-високите лихвени проценти, които инвеститорите могат да получат в САЩ в сравнение с останалата част от развития свят. При 5,25%, референтната лихва на Федералния резерв се сравнява с 3,25% в еврозоната, 4,50% в Обединеното кралство и Канада и отрицателните 0,10% в Япония. Но валутните стратези в Citigroup Inc. откриват нещо друго. В доклад, публикуван в петък, те пишат, че желанието за долари е отчасти свързано с процъфтяващото търсене на акции в американски технологични компании, които се смятат за основните бенефициенти на зараждащия се бум в областта на изкуствения интелект. Наистина, индексът Nasdaq 100 на технологичните акции скочи с 33% тази година.

„Ако импулсът в AI наистина се превърне в идиосинкратично технологично превъзходство на САЩ, тогава трябва да помислим какво означава това“ за макроикономиката, „особено като се има предвид, че може да натрупа капиталови потоци към“ долара, пишат стратезите на Citigroup. Какви са макроикономическите последици? Стратегът на NewEdge Wealth LLC и бивш сътрудник на Bloomberg Opinion Бен Емонс изчислява, че изкуственият интелект ще се разрасне като гъби до пазар от 1,3 трилиона долара и ще се „превърне в чудовищен генератор на заетост“, който „ще увеличи продажбите и рекламните разходи в технологичната индустрия“.

Дори ако подобни оценки се окажат хиперболични, AI далеч не е единственото нещо, което работи в полза на САЩ в момента. Малцина разбират какво означава приемането на Закона за намаляване на инфлацията през 2022 г. за икономиката на САЩ. Въпреки силно осмиваното си име, законодателството отприщи огромни капиталови инвестиции. Разходите за строителство на производителите в САЩ са се увеличили повече от два пъти през последната година, достигайки годишен темп от почти 190 милиарда долара през април, според Бен Холанд и Алекс Танзи от Bloomberg News, които цитират данни от Бюрото за преброяване на населението. Производството сега представлява около 13% от цялото неправителствено строителство, което е най-високият регистриран дял в серия от данни, датираща от началото на 90-те години, съобщават те. Intel Corp. инвестира около 20 милиарда долара в изграждането на завод за производство на чипове в Охайо, а Ford Motor Co. стартира миналата година фабрика в Тенеси, която ще произвежда електрически камиони.

И не се поддавайте на шума за „дедоларизация“. Мисълта тук е, че САЩ са „въоръжили“ долара чрез тежки финансови санкции, наложени на Русия, включително предотвратяване на достъпа на централната банка на тази страна до нейните резерви в чуждестранна валута. Като такива, страните, чиито идеологически нагласи са в конфликт с тези на САЩ, може да искат да преместят резервите си във валутата на по-приятелска държава. Наистина, когато външните министри на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се събраха в Кейптаун миналата седмица, Bloomberg News съобщи, че са помолили специално създадената банка на блока да предостави насоки за това как може да работи потенциална нова обща валута, включително как може да предпази други страни членки от въздействието на санкции като тези, наложени на Русия.

Няма да е лесна задача. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., използването на долара в глобалните транзакции само нарасна, скачайки до 42,7% от 38,9%, според Swift, кооперацията, притежавана от нейните членове, която предоставя услуги за финансови съобщения на повече от 10 000 институции и корпорации в 210 държави. Преди десетилетие делът на долара беше под 35%. Ясно е, че светът вижда полза от извършването на бизнес сделки във валута, в която върховенството на закона има предимство.

Това върховенство на закона е това, което привлича капитали от целия свят към САЩ в добри и лоши времена. В седмицата преди законодателите да се споразумеят за повишаване на тавана на дълга, Министерството на финансите на САЩ продаде на търг дву-, пет- и седемгодишни облигации за 120 милиарда долара. Забележителното е, че дори с всички задъхани коментари за това, че САЩ вървят към сигурен дефолт, всяка от продажбите привлече много по-високо от средното търсене от група купувачи, които обикновено се разглеждат като заместител на чуждестранни инвеститори. Така наречените индиректни участници в наддаването взеха 68,2% от предложените двугодишни облигации на стойност 42 милиарда долара, най-много за този падеж от 2009 г. насам, според данни, събрани от Bloomberg. За 43 милиарда долара в петгодишни облигации те взеха 72,7%, вторият най-голям запис, на фона на също толкова крещящите 72,3% за предлаганите 35 милиарда долара в седемгодишни облигации.

Притежанията на Фед от държавни ценни книжа от името на чуждестранни централни банки и други международни инвеститори подкрепят идеята, че търсенето нараства. Такива притежания са нараснали до 2,99 трилиона долара, най-много от септември. По същия начин най-новите данни на Министерството на финансите показват, че инвеститори извън САЩ са притежавали $7,57 трилиона държавни ценни книжа към март, най-много за една година. Всичко това би трябвало да улесни пазара да поеме потопа от държавни облигации, който идва, докато правителството възстановява своите парични сметки сега, след като таванът на дълга е премахнат. Предстоящият поток от разпродажби не е изненада и въпреки това пазарът на облигации в САЩ все още успя да осигури превъзходна възвръщаемост от 2,17% тази година до петък, спрямо 1,63% за глобалния дългов пазар като цяло, според данни, събрани от Bloomberg.

И накрая, имате фондовия пазар. Индексът MSCI USA е нараснал с 11,8% тази година до петък, преодолявайки увеличението от 6,20% на индекса MSCI за всички държави, без САЩ. Не само това, инвеститорите оценяват американските акции по-скъпо от техните колеги извън САЩ. Съотношението цена/печалба за индекса MSCI USA е 19,4 в сравнение с 13,1 за индекса извън САЩ. Текущата разлика от 6,3 се разшири от 5,2 в края на 2022 г. и 4,3 в началото на управлението на Байдън през януари 2021 г.

Усещането е, че демокрацията в САЩ е разрушена, но реалността е, че демокрацията е объркана и е трудна. Винаги е било така. Последната битка за тавана на дълга, разиграна в ерата на социалните медии, с всички обрати, внимателно разглеждани, критикувани и възхвалявани в реално време, доказа това. Или както каза Уинстън Чърчил, „Демокрацията е най-лошата форма на управление – с изключение на всички други, които са били изпробвани.“ Участниците на пазара изглежда знаят това, като вместо това избират да се съсредоточат върху реалността на американската изключителност, а не върху възприемането на САЩ в упадък.

Робърт Бърджис е изпълнителен редактор на Bloomberg Opinion. Преди това той беше глобален изпълнителен редактор, отговарящ за финансовите пазари за Bloomberg News.