Съпротивата на страните от БРИКС срещу долара е безпредметна

Някои държави от БРИКС са богати на ресурси, а повечето са бедни на такива. Нито една от тях, нито поотделно, нито заедно, не може да създаде алтернативна валута.

11:27 | 6 юни 2023
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Невъобразимата за други страни привилегия, която САЩ имат от това, че доларът е недвусмислено световна резервна валута, отново е подложена на атака. Страните от групата БРИКС с нововъзникващи пазари - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се опитват да привлекат привърженици, като разпалват слухове за съперник, който да детронира долара от позиция му на валутен крал. Това ще се провали по всички обичайни причини. Както пееше самият крал Елвис Пресли: Малко по-малко разговори, малко повече действия, моля.

Миналата седмица външните министри на страните от БРИКС се събраха в Кейптаун, Южна Африка, заедно с представители на други държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Казахстан. Това е подгряващо събитие за главното събитие, като държавните глави ще се срещнат в края на август в Йоханесбург, въпреки че мястото може да бъде променено, за да може руският президент Владимир Путин да присъства, без да рискува да бъде арестуван по заповед на Международния наказателен съд. Не се виждат много високи морални устои, което определя естеството на срещите - зле прикрит опит да се срине световният ред, основан на правилата след Втората световна война.

Доларът успява да запази постоянна стойност на международните пазари. Източник: Bloomberg

След нахлуването си в Украйна руските валутни и златни резерви на стойност 300 млрд. долара бяха замразени от САЩ и Европа, което поражда възможността по подобен начин да бъдат задържани задграничните активи на държави, действащи в разрез със западните интереси. Тук има място за евентуално превишаване на правомощията, тъй като през последните години западните санкции срещу лоши държавни субекти се увеличиха като гъби след дъжд. Правителството на САЩ не може да пренебрегне последиците от ответните си действия срещу Путин и просветеният му интерес предполага, че трябва да внесе повече яснота относно това какво ще прави и какво няма да прави в бъдеще. Иронията е, че дедоларизацията се появява точно в момента, в който САЩ решиха проблема с тавана на дълга си.

Влиянието на коалицията БРИКС може да бъде значително, като се има предвид, че страните от групата представляват 42% от световното население. Но от икономическа гледна точка тя осигурява само 23% от общото световно производство и само 18% от търговията. По данни на Обществото за световни междубанкови финансови транзакции доларът се използва за 42% от валутните транзакции. Делът на еврото е 32%, но то няма подобно влияние извън Европа и части от Северна Африка. Китайският юан допринася с около 2%, тъй като използването му извън страната не се разпростира значително дори в рамките на Азия или извън свързаните с търговията финанси.

Определящ елемент за резервната валута е, когато тя стане втората най-използвана валута за вътрешни транзакции. Доларът на практика е най-използваният метод за размяна в целия свят след собствената валута на всяка държава - понякога дори надминава националните валути. Почти всяка стока, включително петролът и златото, се търгува в долари. Дори криптовалутите се свързват почти изключително с американската валута. Това, което също е жизненоважно за една резервна валута, е употребата ѝ като средство за съхранение на стойност. По оценки на Международния валутен фонд 59% от резервите на световните централни банки са в долари, в евро - 20%, а в юан - едва 5%.

Цели 19 други държави проявяват интерес да се присъединят към федерацията, съобщи Bloomberg News, като 13 държави вече са получили официална покана. Но все по-големият набор от противоречиви интереси само ще направи концепцията още по-малко управляема. Общата валута е на дневен ред. Една от руските идеи е тя да бъде частично обезпечена със злато, въпреки че пренасянето на златни кюлчета не е никак лесно. Въпреки взаимната неприязън към разширения обхват на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, фундаменталните различия в групата са твърде големи, за да може тя да постигне напредък. Евтиният руски петрол в момента може да е изключително привлекателен за държавите, които внасят въглеводороди, но той не е дългосрочна основа за световната търговия.

Употребата на долара се простира далеч отвъд границите на САЩ. Източник: SWIFT, Bloomberg

Миналия месец управителят на Южноафриканската резервна банка Лесетия Кганяго подчерта, че всеки законен търг, подкрепен от БРИКС, би изисквал единна централна банка. Както и при инициативата "Един пояс, един път" през Азия до Европа, невъзможно е да си представим, че Китай няма да доминира на всеки по-широк форум на БРИКС, което прави Шанхай най-вероятното място за централна банка на групата. Това едва ли ще се хареса на Индия, която често има сблъсъци по границата с Китай. Замяната на подкрепяна от либералната демокрация валута с концепция, доминирана от тоталитарна държава с контрол върху капитала, няма да издържи във времето.

Ако Организацията на страните износителки на петрол не може да измисли петролна валута, какъв шанс има произволна група от географски разнородни държави? Концепцията за южноамериканска търговска валута, наречена "сур", буксува, защото интересите на по-малките държави просто ще бъдат задушени от много по-голямата икономика на Бразилия. 

Някои държави от БРИКС са богати на ресурси, а повечето са бедни на такива. Нито една от тях, нито поотделно, нито заедно, не може да създаде алтернативна валута. На първо място трябва да се постигне съществен напредък по отношение на търговията между групата. Доминиращата позиция на долара може да е неприятна, но няма алтернатива, която да е близо до критичната маса. Може да се бунтувате срещу доларовата машина колкото си искате, но тази борба е безсмислена.