Саудитска Арабия преговаря за участие в базираната в Китай банка на БРИКС

Многостранният кредитор, основан като конкурент на Запада, се бори да набере средства поради експозицията на Русия

08:28 | 29 май 2023
Обновен: 11:22 | 5 юни 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новата банка за развитие (NDB), базираният в Шанхай кредитор, по-известен като „банката на БРИКС“, води преговори със Саудитска Арабия за приемането на страната като неин девет член, ход, който ще засили възможностите ѝ за финансиране, тъй като акционерът основател Русия се бори под удара на санкциите.

Добавянето на кралството би засилило връзките между банката, която беше създадена от най-големите развиващи се икономики в света като алтернатива на ръководените от Запада институции от Бретън Уудс, и втория по големина производител на петрол в света.

„В Близкия изток ние отдаваме голямо значение на Кралство Саудитска Арабия и в момента водим квалифициран диалог с тях“, каза NDB пред Financial Times в изявление.

Преговорите със Саудитска Арабия идват, когато NDB се готви да започне официална оценка на своите възможности за финансиране, които бяха поставени под въпрос от инвазията на Русия в Украйна. Банката провежда годишното си събрание във вторник и сряда.

Членството би укрепило връзките на Рияд със страните от БРИКС в момент, когато Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света, също се стреми към по-близки отношения с Китай. Китайският президент Си Дзинпин приветства "нова ера" в отношенията между двете страни, когато посети кралството в края на миналата година, а през март Пекин посредничи за споразумение между Саудитска Арабия и Иран за възобновяване на дипломатическите отношения.

NDB беше създадена през 2015 г. от така наречените страни от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - за да отпуска заеми за проекти за развитие в развиващите се икономики. Тя е отпуснала 33 милиарда долара за повече от 96 проекта в петте държави основателки и разшири членството си, за да включи Обединените арабски емирства, Египет и Бангладеш.

Саудитска Арабия ще представлява нов акционер с дълбоки джобове, докато NDB оценява способността си да мобилизира средства, след като войната в Украйна породи опасения относно зависимостта на банката от Русия. Като член-основател Русия държи дял от около 19 процента от акциите на банката.

NDB беше принудена да задържи експозицията си към Русия от 1,7 милиарда долара, или около 6,7 процента от общите си активи, и да спре финансирането на нови руски проекти, за да увери инвеститорите, че спазва водените от Запада санкции срещу Москва.

Опциите за набиране на средства са „най-важното нещо в момента“, каза в интервю Ашвани Муту, генерален директор на службата за независима оценка на NDB, която беше създадена миналата година. „Мъчим се да мобилизираме ресурси.“

Муту, който е отказал да коментира саудитските преговори пред FT, каза, че бордът иска да проучи алтернативни инструменти и валути за привличане на ресурси. NDB набра средства в китайски ренминби и се опитваше да набере южноафрикански ранд тази година.

„Ще трябва да анализираме ситуацията в Русия, войната . . . Това са видовете неща, които ще трябва да разгледаме", каза Муту.

Москва заяви, че гледа на банката като на инструмент, който да помогне за облекчаване на въздействието на западните санкции и да се отдалечи от продажбите на петрол, обвързани с долара. Руският премиер Михаил Мишустин каза при посещение в Китай тази седмица, че Москва вижда "една от основните цели на банката" като защита на блока от "нелегитимни санкции от колективния Запад".

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), друг многостранен кредитор, в който Китай е най-големият акционер, също замрази бизнеса си с Русия миналата година, въпреки че имаше много по-малко експозиция.

Ходовете на NDB и AIIB разкриват как дори институции, предназначени да бъдат съперници на западните многостранни организации, до голяма степен са съдействали за санкциите на финансовия сектор срещу Русия поради зависимостта им от достъпа до доларово финансиране.

Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на NDB до АА от АА+ миналия юли, предупреждавайки, че „рискът за репутацията“ от руския ѝ дял може потенциално да ограничи достъпа до пазара на доларови облигации.

Този месец агенцията преразгледа перспективата си за банката от „негативна“ на „стабилна“, отбелязвайки стъпките, които е предприела, за да смекчи експозицията си към Москва. Многостранните кредитори обикновено разчитат на високи рейтинги и ниски разходи за финансиране, за да отпускат заеми по-евтино.

Кандидати за БРИКС

Деветнадесет държави изразиха интерес да се присъединят към групата нации БРИКС, докато тя се подготвя да проведе годишната среща на върха в Южна Африка.

Блокът ще се срещне в Кейптаун на 2-3 юни, за да обсъди своето разширяване, каза в края на април Анил Суклал, посланик на Южна Африка в групата.

„Това, което ще бъде обсъдено, е разширяването на БРИКС и модалностите как това ще се случи“, каза той. „Тринадесет страни поискаха официално да се присъединят, а други шест поискаха неофициално. Всеки ден получаваме заявления за присъединяване.“

Китай започна разговора за разширяване, когато беше председател на БРИКС миналата година, докато втората по големина икономика в света се опитва да изгради дипломатическо влияние, за да противодейства на доминацията на развитите страни в ООН. Предложеното разширяване предизвика безпокойство сред другите членове, че тяхното влияние ще бъде размито, особено ако бъдат допуснати само близки съюзници на Пекин. Брутният вътрешен продукт на Китай е повече от два пъти по-голям от този на всичките четири други членки на БРИКС взети заедно.

От създаването си като BRIC през 2006 г., групата е добавила само един нов член - Южна Африка през 2010 г.

Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално поискаха да се присъединят, каза Суклал през февруари. Други държави, които са изразили интерес да се присъединят, включват Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, заедно с две нации от Източна Африка и една от Западна Африка.