Бремър: Китай се опитва да направи БРИКС+

Йън Бремър, Eurasia Group

18:00 | 8 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Наистина се изпраща послание на Владимир Путин в Москва. Има послание и за президента Си Дзинпин в Китай. Например Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия бяха включени в коалицията. Какво ще кажете за това? В стратегията на НАТО изрично е записан и Китай.

Йън Бремър, Eurasia Group

Наистина включиха и Китай.

Когато за последен път бе правена стратегия на НАТО през 2010г, Китай бе споменат като партньор. Този път е споменат като предизвикателство.

Колко бързо се променят нещата. Споменава се като заплаха за реда, основан на правила, нещо, което Г-7 много често говори също.

Китайците изобщо не харесват факта, че развитият свят все повече се обединява и координира политиката си спрямо Китай поне в областта на международната сигурност.

Китайците направиха друга среща, виртуална, предишната седмица. БРИКС. Разбира се и Путин участваше. В БРИКС има много развиващи се страни. Китай се опитва да разшири БРИКС и да направи БРИКС+.

Какво означава това? Те искат развиващият се свят все повече как развиващите се страни се обединяват срещу развитите икономики.

Това не е нова глобална Студена война, защото има голяма икономическа зависимост помежду. Това е много по-голяма конфронтация. Много повече проблеми.

Та ако тези срещи на върха са успешни в едно, това е защото всяка от тях иска нещо, което да се конкурира с китайския проект Един пояс-един път. Това мащабно усилие за отделяне на трилиони долари инвестиции в развиващите се страни по света.

НАТО и Г-7 само работят по конкурентен план, но парите още ги няма.

Байдън обяви 200 млрд долара, но честно аз не виждам тези пари в момента.

Те се насочват в правилната посока като опит да инвестират повече, но още не могат да го постигнат.