Саудитска Арабия връща петролните пазари в хаоса на 80-те години

Единственото хубаво нещо в днешния хаос е положителният ефект върху климата, точно както беше през 80-те години

09:30 | 5 юни 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В момента усещането за петролния пазар е като 80-те години на миналия век. Ако се надявате през това десетилетие да видим пика и спада на въглеродните емисии, от които се нуждаем, за да предотвратим катастрофалното глобално затопляне, това е много добра новина.

Решението на Саудитска Арабия през уикенда да намали производството на суров петрол с един милион барела отразява модел, който не сме виждали от преди раждането на де факто владетеля на страната, принц Мохамед бин Салман. „Ще направим всичко необходимо, за да осигурим стабилност на този пазар“, каза неговият полубрат, министърът на енергетиката на страната принц Абдулазиз бин Салман, след среща през уикенда на Организацията на страните износителки на петрол, която продължи съществуващите съкращения и на други нации до 2024 г.

Това позоваване на стабилност напомня за реториката, въведена от най-известния предшественик на принц Абдулазиз, шейх Ахмед Заки Ямани. По време на 24-годишната си кариера като министър на петрола на кралството до 1986 г. Ямани насърчаваше ценова стабилност като ключова цел на глобалните енергийни политики – като страната му използва своите несравними запаси от суров петрол, за да гарантира тази цел.

Рядко тази задача е била по-трудна, отколкото след втория петролен шок в началото на 80-те години. От една страна, европейските страни, обхванати от ембаргото на суровия петрол от 1973 г., преживяха скок в производството, тъй като инвестициите във вътрешни находища като Северно море започнаха да се реализират. Само Обединеното кралство е увеличило производството с повече от милион дневно барела между 1979 и 1985 г.

Същото се случваше и в Съветския съюз, където бумът на населението и стагнацията на селскостопанската производителност означаваха, че Москва трябваше да продава все по-големи количества суров петрол, за да плати за вноса на зърно, за да изхрани градовете си.

Търсенето също беше затруднено. Ембаргото от 1973 г. накара нациите потребители да търсят алтернативи на петрола. Мазутът, който генерираше около една четвърт от световното електричество в началото на 70-те години, бързо падна до нива под 5%, от които никога не се възстанови. Потреблението на петрол в Европа и Съветския съюз, което представляваше четири от всеки десет допълнителни барела, консумирани между 1965 и 1980 г., се забави до застой. Търсенето от тези два региона никога повече не се доближи до 25-те милиона барела, използвани през 1979 г.

Междувременно председателят на Федералния резерв Пол Волкър безмилостно повишаваше лихвените проценти в опит да овладее инфлацията, предизвикана от петролните кризи от предишното десетилетие, като допълнително намали търсенето на петрол.

ОПЕК имаше проблеми и у дома. Войната между Иран и Ирак задуши доставките от два от най-големите производители. Преследвайки стабилност, единствената възможност на Саудитска Арабия беше да съкращава и съкращава, отчаяно опитвайки се да ограничи собственото си предлагане, за да поддържа баланса на пазара. Това наложи сериозни щети: до 1985 г. кралството почти загуби ролята си на най-големия износител на суров петрол за сметка на СССР. Риалът претърпя серия от девалвации, докато най-накрая беше обвързан с долара през 1986 г.

Единственото светло петно в целия този хаос беше въздействието върху климата. Малцина обръщаха много внимание на въглеродния диоксид в началото на 80-те години на миналия век, но цялата тази бъркотия в преобладаващото изкопаемо гориво имаше подчертано положителен ефект. Емисиите са намалели с около 3,7% между 1979 и 1982 г., спад, почти толкова драматичен, колкото спада от 4,9% през пандемичната 2020 г. Ако тази инерция се беше запазила през четирите десетилетия от 1982 г. насам, сегашният ни въглероден отпечатък щеше да бъде около една четвърт от сегашния му размер.

Приликите с настоящето са поразителни. Отново имаме правителство в Москва, което безмилостно изнася суров петрол в кампания „всичко или нищо“, за да попълни своите нестабилни валутни резерви. За пореден път Федералният резерв удари спирачките на световната икономика. Още веднъж, най-големият източник на пределно търсене на петрол през предходните десетилетия - този път Китай, а не Западна и Източна Европа - се задъхва.

Междувременно технологичното заместване е в разгара си. Точно както през 70-те и 80-те вносителите на петрол се надпреварваха да строят въглищни и ядрени централи и да затварят генератори за течно гориво, така сега те настояват да купуват превозни средства с по-ниски емисии. Всяка пета кола, продадена в света тази година, ще бъде снабдена с щепсел. В Китай и Европейския съюз електрическите превозни средства ще имат пазарни дялове съответно около една трета и една четвърт.

Опитите на Саудитска Арабия да управлява тези противоречия рядко завършват добре. Сега Рияд се нуждае от цените на суровия петрол да бъдат с около 14% по-високи, за да компенсират недостига на приходи от 1,5-те милиона барела, с които намали от началото на април. Всъщност, дори след шока от последното намаление през уикенда, те са с около 3,4% по-ниски.

През 80-те години опитите на кралството да носи на плещите си целия световен петролен пазар завършиха с шокиращ обрат. През септември 1985 г., Ямани изостави политиката си на сдържаност, намаляване на цените и свободно производство до точката, в която продукцията почти се утрои до началото на 90-те години. Когато Рияд реши да изпомпва свободно, се оказа, че светът наистина има неограничен апетит за суров петрол.

Ако сегашният период на сдържаност от страна на Саудитска Арабия приключи с нов обрат - нещо, което видяхме за малко в краткия ѝ скок в производството в началото на 2020 г. - ускоряващият се енергиен преход ще постави кралството пред тревожен въпрос. Може би този път, когато саудитците отворят крановете, светът вече няма да иска това, което продават?

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.