Саудитска Арабия ще съкрати добива си като част от споразумение в ОПЕК+

Нетният ефект от преговорите за квотите е повече петрол от ОПЕК+ в началото на следващата година — ако приемем, че нищо не се промени между сега и тогава

19:12 | 4 юни 2023
Обновен: 20:47 | 4 юни 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия ще направи допълнително доброволно съкращаване на 1 милион барела петрол на ден като част от сделката, сключена от ОПЕК+ след часове на напрегнати пазарлъци.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман разкри намалението в изявление, като отново успя да направи изненада. Саудитският ход е най-значимата част от сделката, която включва и споразумение за удължаване на доброволните съкращения до 2024 г.

Основният победител от преговорите през уикенда са Обединените арабски емирства, които получават увеличение на квотата си за следващата година. Това става за сметка на африканските членове, които бяха помолени да се откажат от част от неизползваната си квота. Въпреки че не успяват да постигнат целите си, това все още е горчиво политическо хапче, което трябва да преглътнат. Ето защо разговорите се проточиха толкова дълго, включително някои късни вечерни сесии във виенските хотели.

Принц Абдулазиз обеща да направи всичко необходимо, за да стабилизира петролния пазар, който страда от несигурно търсене и слаби китайски икономически данни.

„Ще направим всичко необходимо, за да осигурим стабилност на този пазар“, каза той пред репортери във Виена.

Саудитска Арабия трябва да намали производството си под 9 милиона барела на ден през юли и може да разшири допълнителното си доброволно съкращаване отвъд това. Това би било най-ниското ниво на производство за кралството от юни 2021 г., когато производството бавно се възстановяваше от дълбините на пандемията от Covid 19. В допълнение към доброволното съкращаване от 500 000 барела на ден, обявено през април, принц Абдулазиз бин Салман обяви допълнително намаление с 1 милион барела на ден за следващия месец.

Групата ОПЕК+ запазва официалните производствени цели непроменени до края на годината, като доброволните съкращения на добива, обявени през април, ще останат в сила, но ще останат доброволни. Производствените цели за няколко страни бяха преразгледани за 2024 г., като Обединените арабски емирства получиха увеличение от около 200 000 барела на ден в квотата си, а Ангола, Екваториална Гвинея, Габон, Нигерия, Азербайджан, Бруней, Малайзия и Судан видяха намаление на своите квоти.

Увеличаването на целта на ОАЕ ще доведе до увеличаване на реалните барели, достигащи до пазара, докато съкращенията на целите за останалите няма да извадят никакви физически барели от пазара. Те просто ще приведат целите в по-близко съответствие с това, което тези страни действително изпомпват. Нетният ефект е повече петрол от ОПЕК+ в началото на следващата година — ако приемем, че нищо не се промени между сега и тогава.

Срещата на ОПЕК+ този уикенд беше една от най-спорните през последните години. Това дойде на фона на нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Русия - два от най-големите производители на петрол в света - заради предварително договорените съкращения на производството. Русия продължава да изпомпва огромни количества по-евтин суров петрол на пазара, подкопавайки усилията на Саудитска Арабия да повиши цените на енергията.

Делегати от ОПЕК казаха, че големите производствени решения на картела се вземат все повече от саудитския министър на петрола принц Абдулазиз бин Салман, често без консултации с други членове на групата.

В събота Абдулазиз извика някои от африканските делегати в хотелския си апартамент във Виена и им каза, че производствените им квоти в рамките на групата ще бъдат намалени, твърдят източници, запознати с въпроса. Африкански държави като Нигерия и Ангола често се борят дори да постигнат настоящите си производствени цели по различни причини, включително спирания поради пандемия, които се оказаха трудни за преодоляване, и години на недостатъчно инвестиране.

През последните месеци Абдулазиз също беше съсредоточен върху спекулантите на "Уолстрийт", нападайки многократно тази година търговците на къси позиции, чиито залози могат да доведат до спад на цените. В края на миналия месец той ги предупреди да „внимават“, което някои анализатори видяха като индикация, че ОПЕК+ може да намали добива на срещата този уикенд.

Фокусът върху финансовите пазари подчертава натиска, пред който е изправен първият саудитски принц, управляващ петролното министерство. Докато неговият полубрат, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, преследва амбициозните си планове за прекрояване на зависимата от петрола икономика на кралството, Абдулазиз трябва да поддържа цените на суровината на ниво, което ще направи тези усилия икономически осъществими.

„Перспективите да видим Brent под 70 долара за барел са много по-плашещи от перспективата за по-малко балансиран пазар“, каза Виктор Катона, старши анализатор в агенцията за данни и стоки Kpler.

Саудитски служители и други хора, запознати със саудитската петролна политика, казват, че Рияд е подложен на натиск да поддържа по-високи цени на петрола, като бюджетът му изисква около 81 долара за барел, за да достигне рентабилност. През последните месеци икономическите съветници на Саудитска Арабия лично предупредиха висши политици, че кралството се нуждае от повишени цени на петрола през следващите пет години, за да продължи да харчи милиарди долари за амбициозни проекти, които досега са привлекли оскъдни инвестиции от чужбина.

Последните налични данни показват, че Русия продължава да изпомпва големи количества петрол на пазара, което е помогнало за максимизиране на приходите за нейната обсадена икономика, но е добавило към глобален излишък, казват представители на индустрията и търговци.

Остава неясно дали Саудитска Арабия ще предприеме незабавни действия, които биха повлияли на енергийния съюз с Русия. Търканията между Рияд и Москва не са нещо ново за ОПЕК+. През март 2020 г. цените на петрола се сринаха, след като Саудитска Арабия и Русия не успяха да се споразумеят за спешен план за справяне с пренасищането на доставките. След несъгласието Саудитска Арабия започна ценова война в опит да грабне пазарен дял от Русия. Освен петрола, партньорството на Рияд и Москва досега не е дало много резултати, когато става дума за сътрудничество в областта на сигурността, търговията или инвестициите.