Петролът поскъпна заради плана на Саудитска Арабия да намали още добива от юли

Саудитска Арабия на практика отстъпва пазарен дял на двама от ключовите си съюзници - Русия и Обединените арабски емирства - които не поеха ангажимент за по-нататъшно ограничаване на добива

07:52 | 5 юни 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се повиши в началото на седмицата, след като Саудитска Арабия заяви, че ще намали допълнително доставките с 1 милион барела на ден през юли, като доведе производството си до най-ниското ниво от няколко години след спад в цените.

Фючърсите на West Texas Intermediate скочиха с почти 5% в началото на сесията, преди да намалят печалбите си, за да се търгуват под $73 за барел, докато глобалният бенчмарк Brent се търгуваше около $77. Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза, че „ще направи всичко необходимо, за да осигури стабилност на този пазар“ след напрегната среща на ОПЕК+ през уикенда.

„Доброволното съкращаване, по мое мнение, е забележимо повече за защита от спад“, отколкото за стимулиране на устойчиво рали, каза Вивек Дхар, директор на изследванията на минните и енергийните стоки в Commonwealth Bank of Australia. Пазарите може да се върнат, за да се съсредоточат върху по-широката перспектива за макроикономическа слабост, каза той.

Петролът в Ню Йорк падна с 11% миналия месец, тъй като опасенията за търсенето натежаха върху перспективите, особено в Китай. Повечето наблюдатели на пазара, включително Goldman Sachs Group Inc., очакваха ОПЕК+ да запази производството непроменено, а останалата част от коалицията от 23 държави не предложи допълнителни действия.

Това оставя Саудитска Арабия да жертва допълнителен пазарен дял, за да стабилизира пазара. Докато други в групата обещаха да запазят съществуващите си съкращения до края на 2024 г., Русия не пое ангажимент да ограничи допълнително производството и Обединените арабски емирства си осигуриха по-висока производствена квота за следващата година.

Споразумението на ОПЕК+ дойде след дълъг спор с африканските членове за това как се измерват техните съкращения, което отложи началото на срещата с няколко часа. Допълнителното намаление през следващия месец може да бъде удължено, но саудитците ще държат пазара „в напрежение“ дали това ще се случи, каза принц Абдулазиз.

Министърът многократно се е опитвал да нарани петролните спекуланти, предупреждавайки ги да „внимават“ в подготовката за срещата в неделя.

„Саудитска Арабия в идеалния случай би искала цените да бъдат над 80 долара за барел, а сега се търгува около 77 долара за барел“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights, пред Bloomberg, имайки предвид Брент. Ако здравето на глобалната икономика се поколебае, продавачите на къси позиции „ще се върнат за нула време“, каза тя.

Ето какво казват водещи анализатори за хода на кралството:

Morgan Stanley

Намалението може да подкрепи цените в краткосрочен план, но широката пазарна динамика за останалата част от 2023 г. и през 2024 г. остава практически непроменена, пишат в бележка анализатори. Това е третото намаление на ОПЕК за девет месеца и вероятно ще бъде последното тази година, при условие че няма големи промени в перспективите за търсене и предлагане, добавиха те.

Goldman Sachs Group Inc.

Срещата на ОПЕК+ беше умерено възходяща и компенсира известен низходящ риск спрямо декемврийската прогноза на банката за 95 долара за барел, казаха анализатори. Коментарът на саудитския енергиен министър „каквото е необходимо“ сигнализира за ангажимент за продължителен натиск срещу спекулантите, използвайки необичайно високата ценова мощ на кралството.

Commonwealth Bank of Australia

Саудитска Арабия вероятно ще удължи съкращенията на производството през юли, ако сортът Brent остане между 70 и 75 долара за барел, каза Вивек Дхар, директор на изследванията на минните и енергийните суровини в Commonwealth Bank of Australia. Кралството може дори да задълбочи ограниченията, ако цените паднат под 70 долара за барел, добави той.

RBC Capital Markets

Въпреки че някои ще се съсредоточат върху това, че Саудитска Арабия не действа съгласувано с останалата част от ОПЕК+, фактът, че кралството е готово да поеме ограниченията само, добавя към достоверността на намалението и сигнализира, че истински барели излизат от пазара. Саудитска Арабия има опит в изпълняването на обещания за съкращения на добива.

ANZ Group Holdings Ltd.

„Ходът на Саудитска Арабия вероятно ще бъде изненада, като се има предвид, че последната промяна на квотите беше в сила само от месец“, пишат анализаторите Браян Мартин и Даниел Хайнс в бележка. „Пазарът на петрол сега изглежда, че ще бъде още по-затегнат през втората половина на годината.“