Спекулантите са загубили 92% от всеки заложен долар срещу акции на чипове

Графика на деня, 03.06.2023 г.

13:03 | 3 юни 2023
Обновен: 13:36 | 3 юни 2023
Автор: Кармен Рейнике и Райън Властелица
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Търговците, които залагат срещу акции в сектора на полупроводниците, търпят поражение тази година, тъй като повишеният интерес към изкуствения интелект подхранва бурно рали в някои имена в сектора.

Загубите на хартия за продавачите на къси позиции на полупроводници надхвърлиха 18 милиарда долара през 2023 г., според данни на S3 Partners LLC. Казано по друг начин, търговците, които залагат срещу чиповете, са загубили 92 цента за всеки долар, който са поставили на къси позиции тази година.

Това не е изненадващо, тъй като индексът на полупроводниците на борсата във Филаделфия се повиши с 39% досега тази година, затваряйки във вторник на най-високата си стойност от март 2022 г.

Nvidia Corp. е най-големият източник на болка за тези, които залагат срещу производителя на чипове, с пазарни загуби от 8,6 милиарда долара тази година на фона на скока на акциите от 170%. Ралито също предизвика най-голямото покриване на къси позиции, когато търговците излизат от противоположните си позиции чрез обратно изкупуване на акции, в сектора през последните 30 дни.

Спекулнатите също са покрили големи позиции в Texas Instruments Inc., ON Semiconductor Corp. и Microchip Technology Inc., всички компоненти на индекса, през последните 30 дни, по данни на S3.

„Тези акции се бориха с гиганти в посока нагоре, така че може да бъде плашещо да се опитаме да залагаме срещу тях, залагайки на обрат“, каза Алек Йънг, главен инвестиционен стратег в компанията за количествени изследвания Mapsignals.

Въпреки това спекулантите далеч не са обезсърчени. През последните 30 дни търговците са добавили близо $1,4 милиарда в залози срещу сектора, с най-голямо увеличение на късите позициии за Advanced Micro Devices Inc., Intel Corp., Marvell Technology, Inc. и Lattice Semiconductor Corp.

„В крайна сметка ще имате страхотни залози, нискокачествени компании, които не правят пари, точно като dot-com фирмите, които бяха взривени преди 20 години“, каза Брад Ламенсдорф, съуправител на AdvisorShares Ranger Equity Bear ETF. „Въпреки това, да се опитваш да играеш тази стратегия в момента е като да си биеш главата в стената.“

Опасно е да се залага срещу тенденция в зародиш, тъй като пазарът вероятно ще даде на компаниите предимството на съмнението, докато тяхната технология не бъде внедрена и те не започнат да пропускат очакванията, каза Ламенсдорф.

И макар със сигурност да има колебливо представяне в сектора сега, новите пари, които се вливат в тенденцията, лесно изгарят държащите къси позиции.

„Би било като да се опитвате да заложите срещу meme акциите в средата на тази лудост“, каза Ламенсдорф. „Дори да има добра и основателна причина за къса позиция, може да бъдете унищожени.“