Изкуственият интелект изстреля Nvidia в клуб 1 трилион долара

По-малко от 10 компании в света някога са достигали това ниво, а останалите дружества с трилионни оценки са Alphabet Inc, Amazon.com Inc, Apple Inc и Microsoft Corp.

18:25 | 30 май 2023
Обновен: 18:32 | 30 май 2023
Автор: Раян Властелица, Иън Кинг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nvidia Corp. стана първият в света производител на чипове с пазарна капитализация от 1 трилион долара, като се присъедини към редиците на само пет американски компании с толкова висока оценка.

Акциите на компанията поскъпнаха с 4,3% по време на търговията в Ню Йорк във вторник, и увеличиха пазарната капитализация на компанията над 1,02 трилиона долара. По-малко от 10 компании в света някога са достигали това ниво, а останалите дружества с трилионни оценки са Alphabet Inc, Amazon.com Inc, Apple Inc и Microsoft Corp.

Никоя друга компания не олицетворява настоящата мания на Уолстрийт по изкуствения интелект повече от Nvidia. Тя се превърна в най-големия производител в света на специализирани чипове, необходими за захранване на ново поколение продукти с изкуствен интелект, надминавайки по възможности Advanced Micro Devices Inc. и Intel Corp., точно както и мълниеносният успех на ChatGPT накара почти всяка компания по света да внедри изкуствен интелект в дейността си.
В речта си в Националния университет на Тайван през уикенда Дженсън Хуан сподели философията, която е довела компанията му до този момент: "Бягай, не ходи", каза той. "Или бягате, за да си набавите храна, или бягате, за да не се превърнете в храна."

Спешността, с която работи Хуан - и готовността му да поема рискове, които други компании, управлявани от комитети, не смеят да поемат - е това, което принуди Nvidia Corp., основаната от него преди 30 години компания за производство на чипове в Силициевата долина, да направи големи залози за изкуствения интелект години преди някой друг да го приеме сериозно. Днес той се оказва златната кокошка на компанията.

Акциите на Nvidia поскъпнаха от миналата седмица, когато компанията представи прогноза за продажбите си, която разби прогнозите на Уолстрийт. Цената на акциите продължи да расте във вторник, след като през уикенда тя обяви няколко нови продукта, свързани с изкуствения интелект, които засягат всичко - от роботиката до игрите, рекламата и мрежите. Хуан също така представи платформа за суперкомпютър с изкуствен интелект, която ще помогне на технологичните компании да създадат свои собствени версии на ChatGPT.

Не всички са оптимистично настроени. В интервю за телевизия Bloomberg в петък Кати Уд, чийто водещ фонд ARK Innovation ETF намали дела си в Nvidia през януари, предупреди, че циклите на бум и спад в индустрията на компютърните чипове създават рискове. "Има няколко причини, поради които правим известна пауза", каза тя, тъй като конкуренцията между фирмите за част от пазара на изкуствен интелект нараства. Тя нарече Nvidia "акция, която изпълва тези критерии".

Хуан има таланта да се справя с технологичните тенденции - продава графични чипове, които задвижват всичко - от бума на видеоигрите до възхода на криптовалутите и големия залог на индустрията върху метавселената. Но вероятно никоя друга тенденция не може да донесе повече ползи на компанията му, която днес е най-ценната компания за чипове в света, отколкото възходът на изкуствения интелект.
Миналата седмица компанията публикува прогноза за продажби на стойност 11 млрд. долара през второто фискално тримесечие, с което надхвърли целите на Уолстрийт и увеличи стойността си със 184 млрд. долара за един ден.

"Никога не сме виждали ръководство като това, което Nvidia току-що представи", каза тогава анализаторът на Sanford C. Bernstein Стейси Расгон.
Хуан е съосновател на Nvidia през 1993 г. Тя се оказа по-успешна от своите колеги в разработването на чипове, които превръщат компютърния код в реалистични изображения, които компютърните геймъри обичат, и премина през вълната на консолидация, при която нейните съперници бяха придобити, фалираха или се сляха в по-големи компании.

Под ръководството на Хуан компанията насочва технологията си към нови пазари, като например сървъри за центрове за данни и обработка на изкуствен интелект - ход, който се оказва прозорлив и днес. За по-малко от десетилетие бизнесът на Nvidia в областта на центровете за данни е нараснал от 300 млн. долара до 15 млрд. долара годишни приходи. Производителят на чипове печели поръчки за оборудване на гигантски заводи за компютри, като успешно доказва, че графичните чипове могат да се справят с натоварванията на изкуствения интелект по-добре от по-стандартните процесори.