Най-голямото подценяване някога: скокът от 184 млрд. долара на Nvidia в графики

Nvidia предизвика един от най-големите скокове на пазарната капитализация в историята

14:05 | 27 май 2023
Автор: Алекс Уеб
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nvidia Corp. имаше добър четвъртък.

Най-ценният производител на чипове в света заяви, че нарастващото търсене на чиповете, които прави за приложения с изкуствен интелект, означава, че приходите му през трите месеца до юни ще бъдат около 11 милиарда долара, около 53% повече от очакванията на анализаторите. Susquehanna Financial Group каза, че това може да е „най-голямото подценяване на всички времена“.

Съобщението предизвика един от най-големите скокове на пазарната капитализация в историята: акциите се повишиха с 24% в четвъртък, добавяйки 184 милиарда долара към оценката на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания. За да поставим това в контекст, Intel Corp., дълго време най-големият производител на чипове в света, се оценява на 114 милиарда долара. Така че Nvidia, на $939 милиарда, е осем пъти по-голяма.

Огромният ценови скок я постави близо до подобни еднодневни скокове от Apple Inc. и Amazon.com Inc. миналата година. Около 59 милиарда долара акции на Nvidia смениха собственика си в четвъртък, повече от следващите четири най-търгувани акции в S&P 500 – Tesla Inc., Microsoft Corp., Advanced Micro Devices Inc. и Apple – взети заедно, според данни, събрани от Bloomberg.

Но дори когато цената на акциите скочи, в едно отношение Nvidia всъщност поевтиня. Тъй като анализаторите преразгледаха своите прогнози за приходите нагоре, оценката на производителя на чипове като кратно на очакваните му печалби намаля. Анализаторите на Wells Fargo, например, прогнозираха печалба на акция за цялата година от $4,45. Сега те прогнозират $7,72. Оценките за печалбите са нараснали много по-рязко от самите акции.

Анализаторите неизбежно преразгледаха и целевите си цени - където очакват акциите да се търгуват след 12 месеца. През по-голямата част от годината анализаторите видяха много малък ръст на акциите.

Въпреки че Nvidia, по някои показатели, става по-евтина, тя все още е най-скъпата акция в индекса на полупроводниковата борса на Филаделфия, където производителите на чипове търгуват средно 26 пъти по-високи от бъдещите си печалби.