Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С почти 25% ръст за ден Nvidia приближава оценка от 1 трилион долара

Бойчо Попов. гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 26.05.2023 г.

11:57 | 26 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Nvidia Corp., най-ценният производител на чипове в света, прогнозира продажби, които надминаха прогнозите на анализаторите, показвайки как процъфтяващото търсене на процесори с изкуствен интелект има потенциала да промени сектора и да изпрати акциите до рекордно високо ниво. Това коментира Бойчо Попов. гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Продажбите през трите месеца, завършващи през юли, ще бъдат около 11 милиарда долара, каза Nvidia в сряда. Това разби средната оценка на анализатори от 7,18 милиарда долара.

Акциите на Nvidia затвориха сесията на рекордно високо ниво в четвъртък, тъй като производителят на чипове увеличи с почти една четвърт пазарната си стойност, която се оказа в близост до 1 трилион долара.

Акциите завършиха сесията с ръст от 24,4% до 379,80 долара, отбелязвайки най-голямото еднодневно процентно увеличение за Nvidia от 2016 г. насам. Цената остави Nvidia с пазарна капитализация от 938 млрд. долара.

Ралито постави Nvidia съвсем близо до най-голямото еднодневно увеличение на пазарната капитализация за която и да е американска компания, което онлайн търговецът на дребно Amazon.com постави в началото на 2022 г.

Анализаторите твърдят, че чиповете на Nvidia са ключови за създаването на инструменти за изкуствен интелект, а изграждането на една такава система за изкуствен интелект може да изисква хиляди изчислителни машини на Nvidia.

Оптимистичните прогнози на производителите помогнаха да поскъпнат и акциите на други производители на чипове и компании, които произвеждат инструменти за изкуствен интелект.

Инвеститорите посочиха Nvidia като един от големите потенциални победители в областта на изкуствения интелект след вирусния успех на чатбота ChatGPT и други популярни инструменти.

Twitter е обявила пред Европейската комисия, че сериозно обмисля да се оттегли от Кодекса на ЕС относно дезинформацията, доброволно споразумение, което предшества предстоящи обвързващи правила, според непотвърдена информация в медиите, каза още Попов.

Съобщението за оттеглянето на Twitter от кода не би било изненада за онези, които участват в доброволното обещание. Откакто Илон Мъск пое технологичната компания през октомври, той съкрати цели отдели, включително тези, които отговарят за модерирането на съдържанието, за да намали разходите.

Какво може да очаква друга компания на Мъск - Neuralink - след като получи одобрение да тества своите мозъчни импланти на хора може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.