Как да търгуваме акции в условията на все повече екстремни климатични явления

Рискът, свързан с климата, се взема предвид значително при вземането на решения от страна на глобалните инвеститори

13:04 | 4 юни 2023
Автор: Джорджина МакКей и Ашутош Джоши
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От австралийските гиганти в минното дело до тематичните паркове във Флорида, инвеститорите залагат дали компаниите ще се възползват или ще понесат удар, докато екстремното време се превръща в норма по света поради изменението на климата.

Трудното за прогнозиране време винаги е било един от рисковете, пред които са изправени компаниите, но нарастващата честота на събития като внезапни наводнения и горещи вълни увеличава несигурността за бизнеса и глобалните финансови мениджъри. „Почти сигурно“ е, че екстремните горещини ще се увеличат в световен мащаб и е вероятно да продължат по-дълго, се казва в последния доклад на панел на ООН за изменението на климата.

Горещите вълни по света подчертават промените в моделите на времето, като Испания и Португалия регистрират най-горещия си април, Индия отбелязва най-високите температури през февруари от 1901 г. насам, а Европа започва 2023 г. с най-топлия ден на Нова година в историята.

Екстремното време навреди на акциите на застрахователи като Suncorp Group Ltd., тъй като загубите от природни бедствия нарастват, и на компании, свързани с пътувания, включително круизния оператор Carnival Corp., който отмени заминавания поради голям ураган миналата година. Селскостопански фирми като производителя на кафе CCL Products India Ltd. се облагодетелстваха, тъй като необичайното време намали производството, което доведе до по-високи цени и повече приходи.

„Рискът, свързан с климата, се взема предвид значително при вземането на решения от страна на глобалните инвеститори, тъй като екстремното време може да предизвика хаос и да преобърне всички планове с главата надолу“, каза Акшай Пант, главен инвестиционен директор на фонда за климата и социалното въздействие Neev.

Енергийни компании

Горещите вълни по света вероятно ще доведат до нов тест на електрическите мрежи само месеци след като горещото време и сушата забавиха хидроенергията и предизвикаха широко разпространен недостиг на електроенергия. Енергийните компании са на фокус във Филипините, тъй като някои райони стават опасно горещи. В Китай Шанхай е знойен, а Гуандун до Хайнан са изправени пред пиково търсене на електроенергия.

Китай ще се нуждае от „по-бързи и по-значителни инвестиции“, за да изгради устойчива енергийна инфраструктура, която няма да използва повече въглища, пишат в бележка анализатори от Morgan Stanley „Инвестирането в сфери на адаптиране може да помогне на инвеститорите да се предпазят от по-чести и тежки метеорологични явления.“

Сушите могат да засегнат водноелектрическите централи и също да засегнат генераторите на ядрена енергия, като намалят водата, необходима за генериране на енергия и охлаждане на реактори, както се случи с Electricite de France SA миналата година. Екстремното време може да доведе до по-голямо търсене на компании за чиста енергия като Scatec ASA в Европа, First Solar Inc. в САЩ и Adani Green Energy Ltd. в Азия.

Застраховки

Застрахователната индустрия се бори да се адаптира към новото нормално състояние, при което загубите, подхранвани от изменението на климата, сега редовно надхвърлят 100 милиарда долара годишно. Акциите на Suncorp Goup, Insurance Australia Group Ltd. и QBE Insurance Group Ltd. бяха засегнати от екстремните дъждове, които удариха Нова Зеландия по време на циклона "Габриела".

Презастрахователи като Reinsurance Group of America са застраховани за времето, особено ако работят в сектора на имотите. General Insurance Corp., най-големият презастраховател в Индия, предупреждава за „катастрофални загуби“, пред които е изправена индустрията, които вероятно ще доведат до по-нататъшно увеличение на цените.

Жилищните застрахователи, включително тези с потребителски бази във Флорида, Тексас и други американски щати по крайбрежието на Мексиканския залив, са особено уязвими, ако бъдат ударени от опустошителна буря, каза анализаторът на Piper Sandler & Co. Дж. Пол Нюсъм.

Все пак „застрахователите могат да бъдат засегнати в краткосрочен план, в зависимост от тежестта на събитието, но може да се възползват в по-дългосрочен план от по-високи премии след събитие“, каза Шамат Де Силва, старши портфолио мениджър в BetaShares в Сидни.

Пътуване и туризъм

Компаниите, които разчитат на летни пътувания, могат да бъдат ощетени, ако времето е неочаквано горещо, особено ако цените на горивата са повишени. Това би навредило на печалбите на авиокомпаниите и круизните компании, а потребителите ще са по-малко склонни да се качват в колата за пътешествия.

Летните бури и лошото време може да принудят авиокомпаниите и круизите да забавят и отменят услугите. През март Southwest Airlines Co. цитира екстремното време като нарастващо безпокойство след срива през декември, който остави повече от 2 милиона пътници блокирани и добави 380 милиона долара загуби за тримесечието.

Когато ураганът "Иън" удари миналата година, Carnival и други круизни оператори трябваше да отменят заминавания, което доведе до спад в акциите им. Това също потисна туризма във Флорида, като събори акции като Walt Disney Co., Universal Orlando Resort на Comcast Corp. и SeaWorld Entertainment Inc.

Минни компании/Суровини/Природен газ

В богата на ресурси Австралия златната мина Telfer на Newcrest Mining Ltd. беше затворена по-рано тази година и акциите на компанията паднаха от повече от двегодишен връх, след като най-големият циклон, ударил западното австралийско крайбрежие от почти десетилетие, достигна сушата. Това последва проливен дъжд и наводнения, които попречиха на производството на въглища за компании като Whitehaven Ltd. и BHP Group в края на миналата година.

По-честите и по-силни бури в Мексиканския залив може да повишат цените на енергията в този регион, което ще е добре за производителите на природен газ, дизел и пропан. По-горещото и сухо време в Канада, което причини горски пожари и застраши производството, също подкрепя цените на енергията, каза Боб Яугер, управляващ директор на енергийните фючърси в Mizuho Financial Group Inc. в Ню Йорк.

Селско стопанство

Стратезите на JPMorgan Chase & Co. виждат риска от завръщане на Ел Ниньо в Югоизточна Азия по-късно през 2023 г., което ще натежи върху селскостопанската продукция, доходите на фермите, индустриалното производство и настроенията на инвеститорите.

„По време на миналите епизоди на необичайни температури, въздействията бяха най-сериозни върху селскостопанския сектор на Тайланд, Индонезия и Виетнам, докато Филипините видяха нетен положителен резултат от по-ниската честота на циклоните.“

Най-горещият февруари в Индия от повече от век, след скок в смъртните случаи на добитък, причинени от вирусно кожно заболяване, подхранва рядък спад в производството на млечни продукти в най-голямата нация производителка на мляко в света. С прогнозираните по-високи температури, тъй като търсенето през лятото достига пикове, акциите на млечните фирми като Parag Milk Foods Ltd. и Heritage Foods Ltd. се покачват.

Цените на кафето кипят, тъй като екстремните метеорологични условия смазват производителите във Виетнам и Индонезия. Същата логика важи и за захарта, като нестабилното време има история на засягане на производството в най-големите производители на тръстика Индия и Бразилия.

И двете страни се стремят да отклонят част от производството към етанол, за да ограничат разходите си за внос на енергия. Недостигът на предлагане доведе до скок на цените по-рано тази година, тъй като нациите наложиха ограничения върху износа. Ключови бенефициенти бяха Dwarikesh Sugar Industries Ltd. и Shree Renuka Sugars Ltd.

„От гледна точка на суровините, някои от рисковете, които разглеждаме, са доста остри“, каза Уолтър Куниш, старши стратег на стоковите пазари в Hilltop Securities Inc. Метеорологичният модел на Ел Ниньо може да доведе до над средните добиви от царевица и соя, особено през източния царевичен пояс, което натежава върху ценообразуването.

Химикали/Промишлен транспорт

„Повишените цени на енергията и невъзможността да се използват реките за търговски транспорт неизбежно ще се отразят негативно върху промишлеността и химикалите“, каза Евгения Молотова, старши инвестиционен мениджър в Pictet Asset Management. Миналата година ниските нива на водата на Рейн, ключовият търговски воден път в Германия и Нидерландия принудиха компаниите да намалят обичайния си карго транспорт. Това доведе до сериозни забавяния на доставките и по-високи транспортни разходи.

Около 80% от всички товари по вода в Германия се превозват по Рейн. Прекъснатите маршрути за корабоплаване поради превишаване на нивата на водата, които предотвратяват пътуването под някои мостове, или ниски нива, които рискуват да заседнат плавателни съдове, могат да навредят на компании като BASF SE, Covestro AG, Lanxess AG и Siemens AG, каза Молотова.