Срещата за дълга между Байдън и Маккарти завърши с оптимизъм, но не и сделка

Двамата лидери заявиха, че фалитът не е на дневен ред и че разговорите ще продължат докато не бъде постигната сделка

10:43 | 23 май 2023
Автор: Акайла Гарднър, Джарел Дилард, Били Хаус
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Срещата между президента Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в понеделник вечерта завърши без споразумение за лимита на дълга след поредния кръг от разговори, въпреки че нарекоха дискусиите си продуктивни и обещаха да продължат да преговарят, за да предотвратят катастрофален фалит на САЩ.

Двамата се срещнаха в Белия дом и разговаряха в продължение на повече от час във Вашингтон. По-рано министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че е "много вероятно" нейното министерство може да не разполага с достатъчно парични средства в началото на юни и че фалитът може да настъпи още на 1 юни.

"Тази вечер тонът беше по-добър от всеки друг път, когато сме водили дискусии", заяви Маккарти пред репортери, когато излезе от срещата си с президента. Двамата лидери, каза той, "проведоха продуктивна дискусия. Все още нямаме споразумение." В изявление от понеделник вечерта Байдън се съгласи, че сесията е била "продуктивна". "Още веднъж повторихме, че фалитът не е на дневен ред и единственият начин да продължим напред е добронамерено да постигнем двупартийно споразумение", каза той.

Преговарящите от Белия дом се върнаха в Капитолия в понеделник вечерта и заседаваха повече от час. Те си тръгнаха малко след 23:00 ч. Маккарти заяви, че очаква да разговаря ежедневно с Байдън, докато не бъде сключена сделка.

"Ще оставим екипите да работят тази вечер и ще видим дали ще постигнем напредък", каза Маккарти.
Фючърсите на американските акции поскъпнаха заедно с петрола по време на азиатската търговия във вторник. Доходността на държавните ценни книжа и показателят за силата на долара не се промениха, докато привлекателността на златото като убежище намаля.
След срещата Маккарти подчерта, че републиканците няма да се съгласят на данъчни промени като част от споразумението за дълга.

"Не, не разглеждаме приходите", заяви той.

Според Bloomberg Economics сегашното противопоставяне относно тавана на дълга може да доведе до още по-голямо натоварване на американската икономика, която вече е уязвима към рецесия след поредицата от увеличения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв. Републиканците искат да намалят вътрешните разходи за възможно най-много години, докато демократите предлагат по-малки съкращения за няколко години. Демократите искат също така да включат ограничения на разходите за отбрана във всеки вариант за споразумение.

Това създава ключово напрежение за настъпателно настроените републиканците, които искат да увеличат бюджета на Пентагона за сметка на по-дълбоки съкращения на социалните разходи. Маккарти заяви, че съкращенията в отбраната не трябва да бъдат обсъждани.
Републиканецът от Калифорния заяви, че няма да се откаже от правилото, което позволява на законодателите от Камарата на представителите да прегледат законодателството в продължение на 72 часа преди гласуване. Консерваторите поискаха това време, но то увеличава натиска за постигане на споразумение.

Рохит Кумар, главният преговарящ на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл по време на кризата с дълговия лимит през 2011 г., който сега е директор във вашингтонския офис на PwC, заяви, че сигналите от лидерите, идващи от срещата в Белия дом, са "добър знак за постигане на споразумение" и че според него има "повече от 50%" вероятност за постигане на споразумение през следващите няколко дни. Дори и да отнеме малко повече време, фалитът е малко вероятен след постигането на споразумение, каза той. "След като сделката бъде постигната, Конгресът винаги намира начин да я сключи в срок, а ако не може да я сключи в срок, удължава срока", добави Кумар.