Saudi Aramco, енергийни акции и суровини - във фокуса на инвеститорите тази седмица

Пет ключови графики, които да наблюдаваме на световните стокови пазари през идните дни

17:10 | 8 май 2023
Автор: Софи Каронело
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица Saudi Aramco ще отчете приходите си за първото тримесечие, с което ще приключи сезона на отчетите на най-големите петролни компании в света. Междувременно мрачното представяне на американските енергийни акции може да не е приключило, според един технически индикатор. Ето пет значими графики, които трябва да се разгледат при глобалните суровини.
 
Петрол
Само за втори път в историята на Министерството на търговията от 1994 г. насам САЩ регистрираха излишък в търговията с петрол след отчитане на инфлацията. Износът на петрол и продукти нарасна с над 24% през март до рекордните 27,6 млрд. долара в най-големия месечен напредък от 2017 г. насам. Страната е внесла петрол за 27,1 млрд. долара, което е най-малко от ноември насам, сочат данните, публикувани миналата седмица.

Key Charts
Търговският баланс на САЩ с петролни продукти преминава в излишък. Стойността на износа на петрол и продукти надхвърля вноса едва за втори път в историята

Суровият петрол преживя лудо пътуване в началото на месец май, като фючърсите върху West Texas Intermediate и Brent се понижиха за трета поредна седмица. Спадът дойде дни след като коалицията ОПЕК+ започна нов кръг от съкращения на производството, целящи да подпомогнат цените и да се предпазят превантивно от влошаването на макроикономическите перспективи. Търговците ще се съсредоточат върху месечния доклад на ОПЕК за петролния пазар, който трябва да бъде публикуван в четвъртък, за да получат допълнителни насоки относно търсенето и предлагането. Намаленият добив от страна на картела през тази година накара анализаторите да преразгледат прогнозите си за цените в края на годината, като средната прогноза сега е 86,38 долара за барел Brent и 82 долара за WTI, според данни, събрани от Bloomberg.

Saudi Aramco
Най-голямата енергийна компания в света публикува тримесечните си резултати във вторник, с което приключва сезонът на отчетите за първото тримесечие на големите петролни компании. Saudi Aramco вероятно ще реализира нетна печалба от малко над 32 млрд. долара, според медианната оценка в проучване на Bloomberg сред анализатори. Това би означавало забавяне в сравнение с предходната година - подобно на други петролни компании, които вече са представили отчети, включително BP Plc и Shell Plc - но все пак е силен показател по исторически стандарти. Контролираната от държавата компания обяви дивидент от 19,5 млрд. долара за четвъртото тримесечие и заяви, че иска да запази изплащаните суми на това ниво, ако не и да ги увеличи.

Key Charts
Спад, но все още високо. Очаква се печалбата на Saudi Aramco за първото тримесечие да спадне на годишна база

Енергийни акции
Спадът на енергийните акции в САЩ може би още не е приключил. Въпреки високите печалби на членовете на енергийния индекс S&P 500 с най-голяма тежест - Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. - несигурността по отношение на световната икономика и потреблението на петрол кара трейдърите да се притесняват. Един поглед към техническите показатели засилва мечите настроения: Миналата седмица 50-дневната пълзяща средна на показателя падна под 200-дневната си средна в т.нар. смъртоносен кръст, за първи път от края на 2018 г. Това често е сигнал, че предстои допълнителен натиск за продажби. От началото на годината досега 23-членният индекс е най-зле представящият се сред 11-те индустриални групи на индекса S&P 500 и е спаднал с 8,2%.

Key Charts
Мечи сигнал за енергийните акции. Така нареченият смъртоносен кръст се появи за първи път от 2018 г. насам
 
Метали

Цената на ключов компонент на батериите, които захранват световните електромобили, вижда мъничко отдих след огромния спад. Цените на литиевия карбонат в Китай, които се сринаха със 70%, след като достигнаха рекорд през ноември, се повишиха през последните дни поради подновения оптимизъм за търсенето на електрически превозни средства. Металът със сигурност ще бъде във фокуса на вниманието, когато геолози и производителите се съберат на конференцията Canaccord Genuity Global Metals & Mining Conference в Палм Дезърт, Калифорния, тази седмица. Според New Energy Outlook 2022 на BloombergNEF търсенето на метала ще бъде 16 пъти по-голямо от общото количество литий, което се използва днес, до 2040 г., като може да надхвърли предлагането с повече от 40%.

Key Charts
Малък скок за лития след спада. Цената на ключовия компонент на батериите за електрически превозни средства наскоро спадна със 70% от рекордния си връх
 
Селско стопанство
Износът на американска царевица ще бъде във фокуса на вниманието в петък, когато Министерството на земеделието на САЩ ще публикува първата си прогноза за предстоящия сезон 2023-24 г. в рамките на месечния доклад "Световни оценки на търсенето и предлагането на селскостопански продукти" (WASDE). Огромната реколта от царевица в Бразилия означава, че продуктът от САЩ - традиционно най-големият производител и износител на царевица - е по-скъп от доставките от Южна Америка, което го прави по-малко привлекателен за купувачите. Анулирането на продажбите в САЩ от страна на Китай може да принуди Министерството на земеделието на САЩ да намали прогнозите си за износа.

Key Charts
Износът на царевица от САЩ намалява бързо. Нетните продажби са най-ниските от 2017 г. насам, след като Китай отмени поръчките