Мистерията с изчезналите петролни барели е разгадана

По-малко суров петрол в САЩ остава неотчетен, но извън САЩ проблемът е още по-остър – малко правителства публикуват своевременни данни за вътрешния си стоков пазар

08:56 | 1 април 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В няколко момента миналата година правителството на САЩ не успя да отчете около един на всеки 10 барела петрол, произведен или консумиран от страната. Не ме разбирайте погрешно: барелите бяха там; те съществуваха. Но статистиците не можаха да определят дали те представляват търсене или предлагане, или комбинация от двете. Несъответствието причини голямо главоболие на петролните търговци, тъй като направи непрозрачно истинското здраве на американския енергиен пазар.

Залогът не беше само нашето разбиране за огромния пазар на петрол в САЩ, но и точността на статистиката, която е в основата на милиарди долари на физически и фючърсни петролни пазари. Въпреки че проблемът може да не е секси, разрешаването му е от решаващо значение за пазара на стоки.

Първо, проблемът с петрола: Във всеки набор от данни за търсенето и предлагането на енергия има ред, наречен нещо като „настройка“ или „разни за балансиране“ – статистически артефакт, който позволява на броячите на барели да наместват своите числа, така че търсенето и предлагането да пасват добре. За много петролни търговци това е известно като реда за „липсващите барели“, намигване към старата поговорка, че има лъжи, проклети лъжи и статистика.

Размерът на липсващите барели излезе толкова извън контрол миналата година, че Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ, петролният статистически клон на федералното правителство, започна 90-дневни усилия да го коригира. За щастие, това се случи: мистерията е до голяма степен разрешена.

Базираната във Вашингтон EIA установи, че голяма част от проблема се дължи на надценено търсене, може би в размер на 400 000 барела на ден, и малко подценяване на доставките, може би до 150 000 барела на ден. Това може да не звучи много, но като се събере, това представлява повече от дневната консумация на Белгия. Ако е правилно, това ще разреши повече от половината от проблема с липсващите барели.

EIA миналата седмица предложи няколко корекции – всичките доста разумни. От август трябва да се разреши голяма част от проблема с преброяването на търсенето, но решаването на проблема с производството ще трябва да изчака до 2024 г.

Проблемът няма да изчезне напълно, но размерът на „липсващите“ барели ще намалее значително. И разбирането ни за американския пазар също ще се подобри. Ще се подобри и репутацията на EIA.

Произходът на проблема е смесен. Производството на петрол в САЩ почти се е утроило през последните 15 години, предизвиквайки операцията за събиране на данни на EIA; през същия период Вашингтон също премахна де факто забраната за износ на суров петрол, което допълнително усложни оценката на балансите между предлагането и търсенето. Но на заден план проблемът са парите. Изправена пред по-сложна задача EIA трябваше да получи допълнително финансиране. Случи се обратното: в реално изражение, коригирано с инфлацията, нейният бюджет за 2023 г. е по-малък от този през 2010 г.

Миналата година компютърната система на EIA се срина, което забави публикуването на няколко доклада за движение на пазара с повече от седмица. Вътрешни хора от EIA описват компютърната структура на агенцията като праисторическа. Но тя не е сама. Министерството на земеделието миналата година забави с две седмици ключови данни за износа на зърно поради системен проблем. Търговците на зърно се оплакаха през последните няколко години от точността на други данни, вероятно защото USDA няма достатъчно голям бюджет, за да подобри начина, по който събира информация от фермерите.

По-рано тази година Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) също трябваше да задържи няколко пъти публикуването на внимателно наблюдаван седмичен доклад, след като търговска фирма претърпя атака с ransomware. Докладът, наречен Ангажираност на трейдърите, предоставя единствената налична моментна снимка на това дали инвеститорите в енергийните, металните и селскостопанските пазари са оптимистични или мечи. Като се има предвид, че CFTC не само публикува данни, но също така регулира пазара на стоки, забавянето на публикуването е тревожно.

Извън САЩ проблемът е още по-остър – малко правителства публикуват своевременни данни за вътрешния си стоков пазар. Индустрията разчита все повече на търговски доставчици на данни. Губещо е обществото.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.