Следващата рецесия е свързана не с банките, а с бягството на трейдърите към сигурното

Наред с банките, се понижиха и други чувствителни към растежа сектори

17:56 | 25 март 2023
Автор: Патрик Барнърт
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Опасенията от затягане на финансовите условия, водещи до рецесия, карат търговците да преосмислят рисковите си експозиции и да търсят сигурност на фондовия пазар.

"Навън не е хубаво", каза Чарли Макилигот, стратег по активи в Nomura Securities International. "Кризата на банковата "рентабилност" се превърна в "криза на платежоспособността" и ще подейства като катализатор за значителен импулс за затягане на финансовите условия."

Пренареждането започна преди около две седмици, когато проблемите в банковата система на САЩ станаха ясни с фалита на Silicon Valley Bank. На моменти промяната може да изглежда и да се усеща като извънредно насилствена, не само защото финансовият сектор е в центъра на всичко, но и защото фондовият пазар се беше повишил в началото на годината. Сега това бързо се променя.

Рисковете обаче съществуват от известно време и надхвърлят проблемите във финансовата система. Двуцифрените спадове на Deutsche Bank AG или френската Societe Generale SA през последния месец отразяват най-вече въздействието върху приходите на банките, ако кредитната дейност се свие и на фирмите може да се наложи да увеличат резервите си за кредитни загуби.

Наред с банките, в петък се понижиха и други чувствителни към растежа сектори, като акциите на енергийните компании се понижиха, тъй като петролът West Texas Intermediate потъна под 70 долара за барел печалба. Автомобилните и минодобивните компании бяха сред най-зле представилите се, а акциите на търговските недвижими имоти се сринаха. Вместо това инвеститорите се насочиха към отраслите, възприемани като по-устойчиви на икономически спадове, включително хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката и телекомуникациите.

Този вид позициониране е сред причините, поради които фондовите пазари ще тестват нови дъна през следващите шест месеца, пишат в бележка от петък анализаторите на Bank of America.

Още доказателства се намират във факторните модели, където паричните мениджъри избягват компании с високи нива на ливъридж и волатилност на акциите. Те също така се отказват от акции, които са с високи показатели за дивиденти и обратно изкупуване, което е ясен знак, че инвеститорите очакват компаниите да запазят паричните средства занапред, а не да ги разпръскват на акционерите.

Междувременно златото за кратко се търгуваше над 2000 долара, тъй като инвеститорите търсят сигурни пристанища, за да издържат на всяка предстояща буря. През седмицата до 22 март фондовете на паричния пазар привлякоха и най-големия приток на средства от март 2020 г. насам, като през изминалия месец в тях са постъпили над 300 млрд. долара, се посочва в бележка на Bank of America, която се позовава на данни на EPFR Global.

Волатилността на капиталовите пазари все още не е близо до нивата от миналата седмица, като индексът Cboe VIX се търгува на ниво 23. Въпреки това подразбиращата се волатилност за американските капиталови индекси и ETF-и остава "доста напрегната" според Макелигот.

"Поради липса на по-добри думи перспективите ни са негативни", заяви Марко Коланович, главен стратег за световните пазари в JPMorgan Chase & Co. на конференция във Франкфурт, Германия, в сряда. Що се отнася до позиционирането, Коланович съветва инвеститорите да се насочат по-скоро към парите в брой и краткосрочните облигации, при които ви се "плаща да изчакате ситуацията да се изясни".