Пазарите в Европа изпратиха седмицата в червено

Карли Уона, Анджъл Адегбесан, Bloomberg

13:30 | 17 март 2023
Обновен: 17:39 | 17 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Небостъргачи в лондонското Сити. Лондон, 2 март 2023г. Photographer: Hollie Adams/Bloomberg.
Снимка: Небостъргачи в лондонското Сити. Лондон, 2 март 2023г. Photographer: Hollie Adams/Bloomberg.

Stoxx Europe 600 изтри ръста си и индексът на европейските банкови акции се насочи към спад от почти 9% тази седмица след като още едно ранно рали изгуби силата си в петък.

Пазарите осмислят повишението от ЕЦБ на лихвата с 50 базисни пункта вчера.

Акциите на закъсалата швейцарска банка Credit Suisse поднови спада след като идеята за принудителното сливане с конкурента й UBS бе отхвърлено. Акцията направи рали от почти 20% в четвъртък, след като ЦБ на Швейцария се намеси и подкрепи банката.

Облигациите в Европа се повишиха и доходността по 10-годишнте германски бундове изтри 4 базисни пункта.

Американските фючърси бяха стабилни в петък и американските държавни облигации поскъпнаха, приключвайки бурна седмица за глобалните пазари и нарастваща тревога, че финансовите напрежения, които натискаха облигациите и акции не са приключили.

Контрактите върху S&P500 се колебаят след като индексът направи рали с 1,8% ръст снощи, след като по-големите банки вляха живот във First Republic Bank, последният американски кредитор, който даде сигнал за стрес.

Фючърсите върху Nasdaq останаха без промяна и върви към най-добрата си седмица от ноември на фона на очаквания, че Фед ще успокои стръмната пътека, по която води лихвите.

Доходността по американските двугодишни държавни облигации изтри най-малко 20 базисни пункта за деня за шеста поредна сесия в четвъртък, след като трейдърите коригираха залозите си за повишение на лихвите.

Пазарът оценява повишение на лихвата с четвърт пункт на заседанието на Фед на 21-22 март.

Петролък напредна, но все още остава насочен към приключване на най-лошата си седмица за годината досега. Златото поскъпна. И биткойн поскъпна близо до най-високо ниво от юни на фона на всеобщо рали при криптовалутите.