Облигациите в развиваща се Азия поскъпват, но през 2023 г. ще изостанат от конкурентите си

Облигациите на развиващите се страни от Азия също предлагат по-ниска реална доходност

18:57 | 8 декември 2022
Автор: Маркус Вонг
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Облигациите на развиващите се страни в Азия през последните месеци се възстановиха от загубите си от ерата на пандемията, но през следващата година те вероятно ще изостанат спрямо тези от развиващите се страни.

Държавният дълг в Азия изглежда по-малко привлекателен, отколкото в развиващите се страни по редица показатели, които сравняват настоящата ситуация със средна стойност за пет години. Те включват сравнително тесни спредове спрямо американските държавни ценни книжа, по-малка реална доходност, по-малко възможности за намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки и по-ниска възвръщаемост на преноса.

Измерителят на регионалния дълг е с възвръщаемост от около 3% през това тримесечие, базиран на индексите на Bloomberg, на фона на оптимизма, че лихвените проценти са близо до своя връх, а Китай върви към икономическо съживяване. Въпреки това съществуват опасения, че най-добрата част от ралито може да е приключила.

"Като се има предвид агресивното рали на облигациите в Азия, наблюдавано през последните седмици, за пазара е трудно да оцени допълнителни подкрепящи фактори", каза Филип Макниколас, стратег за Азия в Robeco Group в Сингапур.

Ето четири графики, показващи предизвикателствата пред облигациите на развиващите се страни в Азия:

Почти всички спредове на азиатските облигации на възникващи пазари спрямо американските държавни ценни книжа са под средните си петгодишни стойности. Десетгодишният дълг на Малайзия например предлага премия от само около 60 базисни пункта спрямо американските облигации със сходен матуритет, което е с 2,2 стандартни отклонения под петгодишната средна стойност.

Сравнително малкият спред намалява привлекателността на малайзийските облигации за инвеститорите, базирани на долара, и ограничава евентуалните печалби. Тази ниска оценка означава, че дългът на страната вероятно ще се бори да надмине основните пазари, заяви Goldman Sachs Group Inc. в изследователска бележка миналата седмица.

Облигациите на развиващите се страни от Азия също предлагат по-ниска реална доходност от средната за петгодишния период, което отчасти се дължи на повишаването на инфлацията. Десетгодишните облигации на Индонезия имат коригирана спрямо инфлацията доходност от едва 150 базисни пункта, след като индексът на потребителските цени скочи над 5% през всеки от последните три месеца. Тази реална доходност е с повече от 3 стандартни отклонения под средната петгодишна стойност.

Повторното излизане на Китай от ограниченията заради Covid ще бъде положително за регионалния икономически растеж, но потенциално отрицателно за перспективите за инфлацията. Потенциалното завръщане на китайските туристи през втората половина на 2023 г. може да стимулира инфлационния натиск в Тайланд, Виетнам и Сингапур, пишат анализатори на Citigroup Inc. в изследователска бележка от миналата седмица.

През последните месеци политиците в много азиатски страни с бързо развиваща се икономика повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. Въпреки това лихвените проценти в повечето страни от региона остават сравнително ниски на историческа основа в сравнение с аналогичните развиващи се страни в световен мащаб.

Политиците в Бразилия, Мексико, Колумбия и Чили са повишили лихвените проценти общо с почти 3800 базисни пункта от миналата година насам, докато колегите им в Малайзия, Индонезия, Тайланд и Филипините са повишили лихвените проценти само с 650 базисни пункта. Това означава, че азиатските централни банки разполагат с по-малко възможности за благоприятно за облигациите намаляване на лихвените проценти през следващата година, ако глобалната рецесия го наложи.

И накрая, валутите на развиващите се азиатски страни предлагат по-малко привлекателен капацитет в сравнение с аналогичните им валути в други развиващи се страни, тъй като лихвените проценти в региона са по-ниски както в абсолютни стойности, така и на историческа основа.

В Тайланд например тримесечните имплицитни лихвени проценти за бат са около минус 0,6%, което ги прави с около 2 стандартни отклонения по-ниски от петгодишната им средна стойност след корекция за разходите за финансиране в САЩ.