Облигациите на развиващите се пазари в Азия са готови за възстановяване през 2023 г.

Отслабването на инфлационния натиск и очакванията за повторно отваряне на китайската икономика дават поводи за оптимизъм

19:25 | 29 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Облигациите на развиващите се страни в Азия изостават от тези на останалите развиващи се пазари, но повратната точка изглежда наближава, пише Bloomberg.

Инфлационният натиск отслабна в много части на региона, което води до очаквания за пик в лихвените проценти. В същото време позиционирането от чуждестранните инвеститори е исторически слабо, оставяйки много възможности за увеличаване на потоците. Междувременно има нарастващ оптимизъм за икономическо възстановяване в Китай през 2023 г. въпреки несигурността около разпространението на коронавируса.

Облигациите на

Облигациите на развиващите се пазари в Азия изостават спрямо останалите развиващи се страни през второто полугодие на 2022 г. Графика: Bloomberg 

Тези положителни резултати проправят пътя за промяна спрямо втората половина на тази година, когато облигациите на развиващите се азиатски страни изостанаха от останалия развиващ се свят. Донякъде това се дължеше на нагласите, че централните банки в континента са действали твърде бавно при повишаването на лихвените проценти. 

„Смятам, че предстоят по-силни шест или 12 месеца през 2023 г. за облигациите на развиващите се пазари в Азия“, заяви Уинсън Фун, Maybank Securities.

Той обяснява това с по-добрата възможност на пазара за прогнозиране на крайните лихви и потенциалната необходимост на централните банки в региона да забавят затягането.

Облигациите на развиващите се страни в Азия генерираха загуба от 2,8% на инвеститорите, базирани в долари, от началото на юли, показва индекс на Bloomberg. За сравнение – спадът в доходността по облигациите на развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка е в размер на 0,4%, а в Латинска Америка има ръст от 1,6%.

Облекчаване на инфлацията

Основната причина за оптимизма към Азия се крие в забавянето на инфлацията. Ръстовете на потребителските цени са под прогнозите на икономистите в продължение на поне три поредни месеца в много от най-големите икономики в региона, включително Китай, Индонезия, Тайван и Тайланд.

Гуверньорът на централната банка на Индонезия Пери Варджио заяви, че базовата инфлация ще достигне връх в началото на следващата година. Централната банка на Корея ревизира в посока надолу очакванията си за средното ниво на инфлацията през следващата година до 3,6%.

Инфлацията се овладява в Индонезия и Южна Корея – две от страните, за които имаше най-големи тревоги по отношение на обслужването на дълга в местна валута, заяви Джон Харисън, TS Lombard.

Връх на лихвените проценти

Очакванията за забавяне на инфлацията накараха централните банки да сигнализират, че цикълът на затягане почти е приключил. Това показва, че въргът на показателя вероятно ще бъде по-нисък в Азия, отколкото в останалата част от развиващия се свят.

Основните лихвени проценти в Тайланд все още са под нивата отпреди пандемията, докато тези в Малайзия достигнаха нивата от март 2020 г. Основните лихви в тези две страни, заедно с Индонезия и Индия, са с по-малко от 0,9 стандартни отклонения над средното за пет години. Подобният показател за Бразилия, Мексико и Чехия е над две стандартни отклонения, докато за Колумбия, Унгария и Чили цифрата е три или по-висока.

Лихвените проценти

Лихвените проценти в Азия не са така ограничаващи, както в останалия развиващ се свят. Графика: Bloomberg 

Потоци от средства

Налице е пространство за връщане на чуждестранни средства, след като чуждестранните инвеститори намалиха притежанията си в региона през тази година, като Китай, Индонезия, Малайзия и Индия регистрират нетни изходящи потоци.

DBS Bank прогнозира, че Индонезия – която често се смята за лидер в региона – ще привлече приток на средства в размер от три до седем милиарда долара през 2023 г. Това следва нетни изходящи потоци от 9,6 милиарда долара тази година, най-много – според данните на Bloomberg, от 2010 г.

Възстановяването на Китай

Последният катализатор, който може да задвижи азиатските облигации, е дългоочакваното премахване на ограниченията за овладяване на коронавирусната пандемия в Китай. Властите вече започнаха да се движат в тази посока, като обявиха по-рано този месец, че от пътуващите се изисква да прекарват по-малко време в карантина.

Междувременно нарастващите протести срещу ограниченията в Китай добавят допълнителна несигурност. Демонстрации се провеждат в страната през последните дни, като гражданите излязоха по улиците и пред университетите, изливайки гнева и разочарованието си върху местните власти и Комунистическата партия.

Според някои наблюдатели на пазара обаче нарастващите протести може дори да подкрепят цените на активите, като насърчат президента Си Дзинпин да ускори отмяната на мерките.