Слънчеви панели се трупат в складове в Европа, а тя изпитва недостиг на енергия

Недостигът на работна ръка е основното препятствие за соларната индустрия в Европа в момента

14:15 | 30 септември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Десетки хиляди соларни панели стоят неизползвани в складове в цяла Европа, докато континентът се бори с безпрецедентна енергийна криза.

Скокът на цените на електроенергията след нахлуването на Русия в Украйна е основание за по-бърз преход към възобновяема енергия. Търсенето на слънчева енергия от страна на домакинствата и предприятията се увеличава, а предлагането на панели нараства, за да го задоволи. Но липсва ключова част от пъзела: няма достатъчно инженери, които да монтират покривните модули достатъчно бързо, за да се справят с поръчките.

"Слънчевата енергия е инфраструктура, а не можеш просто да щракнеш с пръсти и да създадеш инфраструктура", казва Джени Чейс, водещ анализатор за слънчевата енергия в BloombergNEF. Соларните фирми "започват да осъзнават, че всъщност не инсталират толкова бързо, колкото купуват".

Изоставането се проявява в данните за износа на най-големия производител на соларни панели в света. По данни на BloombergNEF от януари до юли продажбите на Китай за Европа са възлизали на 14,2 млрд. долара, или около 54 гигавата. Това е достатъчно за захранването на повече от 16 милиона германски домакинства и повече от 41 гигавата, които според прогнозите на BNEF ще бъдат инсталирани в региона през цялата тази година.

Според Дрис Аке, директор на базираната в Брюксел лобистка група Solar Power Europe, през 2022 г. Европа ще инсталира рекорден брой соларни мощности, но броят им ще бъде още по-голям, ако всички желаещи да получат панели наистина ги получат.

"Монтажниците на панели в много страни са напълно заети за следващите седмици и месеци", казва Аке. Според него поръчаните сега панели в Белгия или Германия може да не бъдат монтирани преди март.

Проблемът се състои в това, че закрепването на соларните панели на покривите е трудоемко. Според Даниел Типинг, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd., прекъсванията, причинени от липсата на монтажници, са много по-често срещани в този сектор, отколкото при увеличените електроцентрали, изграждани от комуналните дружества.

Една от най-големите испански фирми за покривни инсталации, Holaluz-Clidom SA, е открила академия за обучение на работници, за да се справи с недостига на работна ръка. Преди една година инсталирането на покривна система отнемаше около 180 дни, но сега компанията е намалила този срок до максимум 45 дни, казва главният изпълнителен директор Карлота Пи Аморос.

"В Испания има безумно търсене на слънчева енергия", каза Пи Аморос в интервю. "Навлизаме в есента и уверяваме клиентите си, че ще имат своите соларни панели преди зимата. Това е много силен аргумент за продажба."

Недостигът на работна ръка е основното препятствие за соларната индустрия в Европа в момента. Но струпването на панели в Ротердам, най-голямото пристанище на континента, е свързано и с логистиката. Съобщава се за дълги закъснения на митниците, а световният недостиг на компютърни чипове означава, че в някои панели липсват инверторите, използвани за обработка на електроенергията.

"В момента е много зле с веригата за доставки", казва Мартин Шахингер, управляващ директор на германската брокерска платформа за соларни продукти pvXchange Trading GmbH. "Нямаме никакъв шанс да постигнем климатичните си цели през следващите години, ако този недостиг забави растежа на индустрията."

Китайските фирми за слънчева енергия са наясно с риска за приходите от най-големия им пазар в Европейския съюз, където продажбите се увеличиха повече от два пъти през първата половина на годината. Главният маркетинг директор на Jinko Solar Co. Дженер Миао заяви пред инвеститорите миналия месец, че търсенето в някои европейски страни се очаква да се забави през втората половина на годината поради "проблеми, засягащи логистичната верига".

Има и друга заплаха, която се очертава, макар и в по-дългосрочен план. Законодателите на ЕС предложиха да се възприеме забраната на блока за стоки, произведени с принудителен труд, и да се разшири до трети държави. За китайската соларна индустрия това е нежелан отзвук от репресиите на САЩ срещу продукти, произведени в Синдзян - център на суровини за голяма част от соларното производство в страната.

Твърденията за злоупотреби с мюсюлманското уйгурско население в региона - отричани от Китай - влошиха още повече отношенията между Пекин и Вашингтон, като нарушиха доставките на модули, които са важен компонент на енергийния преход, планиран от администрацията на Байдън.

Предложената от Европейската комисия забрана все още предстои да бъде одобрена и при всички случаи вероятно ще минат няколко години, преди да влезе в сила, според анализатори на Morgan Stanley, сред които е и Саймън Лий.

"Политиките на САЩ, свързани с трудовите въпроси, доведоха до забавяне на доставките на слънчева енергия от Китай", казва Лий. "Предложената политика на ЕС поражда подобни възможности."