Възможно е намаляване на заплатите в САЩ заради увеличаване на стоковите наличности

Започват да се появяват доказателства, че действията на Фед оказват влияние върху икономиката на САЩ

09:53 | 4 юни 2022
Обновен: 10:16 | 4 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Бившият министър на финансите на Съединените щати Лорънс Самърс заяви, че започват да се появяват доказателства, че действията на Федералния резерв оказват влияние върху икономиката на САЩ, като има някои признаци за промяна в търсенето на работна ръка и увеличаване на складовите наличности на непродадени стоки.

"Виждаме леки индикации, че някои фирми вече не отчитат такъв огромен недостиг на работна ръка, какъвто беше преди", заяви Самърс в предаването "Седмицата на Уолстрийт" по телевизия Bloomberg. "Виждаме някои признаци за натрупване на непродадена стока". 

Коментарите на Самърс съвпадат с тези на някои наблюдатели, които забелязват промени, които все още не са непосредствено видими в общите икономически показатели. В петък докладът за заетостта в САЩ за май показа по-силен от очаквания ръст на заплатите, като повече американци се присъединиха към трудовия пазар, а безработицата остана близо до 50-годишното дъно.

По-рано в петък Рик Ридер, главен инвестиционен директор по глобалните инвестиции с фиксирана доходност в BlackRock Inc., посочи "дълъг списък" от компании, които замразяват плановете си за наемане на служители в технологичния, здравния и други сектори. Ридер също така предупреди, че заплатите може да се свият в рамките на три или четири месеца.

Самърс, който е професор от Харвардския университет, заяви, че е видял "някои наченки на доказателства за функционирането на паричната политика" в доклада за заетостта.

Риск от рецесия

Бившият шеф на Министерството на финансите отново отбеляза, че историята показва, че когато инфлацията надхвърли 4%, а безработицата спадне под 4%, до две години настъпва рецесия. "Най-доброто ми предположение е, че това ще се случи и този път", каза той.

"Не мисля, че разполагаме с инструментите, за да намалим това плавно", след като през 2021 г. с фискални стимули беше създадено свръхтърсене, каза Самърс.

Тази седмица заместник-председателят на Фед Лаел Брейнард потвърди очакванията, че централната банка на САЩ ще повиши лихвените проценти с половин процентен пункт през юни и юли. Тя също така заяви, че аргументите за пауза в повишенията през септември са "много трудно приложими".

Макар че създателите на политиката на Фед не са в състояние да влияят пряко върху шоковете в предлагането, това не бива да ги спира да свиват търсенето, за да свалят инфлацията, каза Самърс.

"Ако капацитетът на икономиката за производство е намалял, трябва да намалим и нивото на търсене", каза той и подчерта, че инфлацията на заплатите е в основата на голяма част от сегашния скок на потребителските цени.

Макар че Фед ще направи всичко възможно, "може да не се намери път на паричната политика, който да позволи инфлацията да се понижи до диапазона 2, 3% и същевременно да запази бързия растеж на икономиката", каза Самърс.