Morgan Stanley: Трудно се обяснява на хората, че трябва да забавят заетостта

Сет Карпентър, гл. глобален икономист в Morgan Stanley

16:49 | 11 май 2022
Преводач: Мария Попова

Дали това се дължи на проблемите със снабдителните вериги, на Китай?

Дължи се на много неща. Очевидно сред тях са трудностите в снабдителните вериги, които започнаха още през миналата година. Имаше голям скок в потребителското търсене насочено повече към стоки, отколкото към услуги и то влоши тези трудности в снабдяването.

Но като фундамент, ние имаме икономика, която е  силна. Процентът на безработицата е доста нисък, миналия петък излезе още един извънредно силен доклад за трудовия пазар. Така че, налице е един траен макроикономически двигател на инфлацията.

Тук идва ролята на Фед. По отношение на снабдителните вериги, Фед може да забави търсенето, за да отговаря на ограниченото снабдяване. Но като стане дума за силното повишение на заетостта, за затегнатия пазар на труда, а оттам и високите инфлационни данни при наемите, например, това си е рецепта за намеса на Фед – да повиши лихвите, да забави темповете на растеж на икономиката и така да премахне част от напрежението.

Както и много други участници на пазара, които се опитват да анализират какво се опитва да направи Фед и аз съм любопитен как гледате на посланията на Фед и някои други централни банки по света. Миналата седмица Пауъл даде пресконференция и реално започна изказването си с обръщение към американския народ, макар много от американците дори не знаят кой е той. Според вас дали Фед, ЕЦБ и някои от другите големи централни банки успяват ефикасно да комуникират не само същината на проблема, но и как смятат да го решат?

Мисля, че те правят най-доброто, на което са способни. Намират се в изключително трудна среда. Не мисля, че е лесно да се обясни  на хората, че инфлацията е висока и че това, което ще направят, за да я понижат е да забавят икономиката, да намалят откриването на нови работни места.

Това е много тежка и болезнена картина, която трябва да поднесат, особено заради необходимото продължително време преди забавянето в икономиката да доведе до понижение в инфлацията. Те работят при много, много трудни обстоятелства.

Ако говорим за комуникацията с пазарите, председателят Пауъл се опита миналата  седмица поне донякъде да намали волатилността като изключи повишение от 75 базови пункта за следващите няколко заседания, опита се да внесе, доколкото е възможно, малко повече яснота за това как работят по проблема. Те правят най-доброто.