Възстановяването на европейските акции спира поради новите Covid ограничения в Европа

Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 24.11.2021

14:55 | 24 ноември 2021
Обновен: 16:19 | 24 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Възстановяването на европейските акции спира на фона на нови тревоги около затягането на ограниченията в Европа заради Covid и тяхното влияние върху икономическото възстановяване. Това каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Stoxx 600 е с 0.1% надолу, като изтри по-ранния ръст от 0.5%.  Туристическите и развлекателни акции изтриха най-много от цената си, след като Германия започна да мисли за затягане на мерките. Технологичните акции също са под натиск след вчерашния спад.

"Към Уолстрийт: Доходността по американските държавни облигации се понижава, а инвеститорите спекулират за новия ръководител на Федералния резерв. И европейските фючърси бележат спад".

Дългът с по-кратък матуритет поведе ръста при американските държавни облигации след съобщения, че Джо Байдън е разговарял с Лаел Брейнард за работата във Фед – от някои тя е смятана за привърженик на по-подкрепяща политика, а това е много важно за дълга.

"Биткойн и етериум достигнаха исторически връх, като някои анализатори смятат, че поскъпването на криптовалутите се държи на търсене на застраховка срещу риска от инфлация. Биткойн мина прага от 68000 долара за пръв път."

"Петролът се стабилизира сред двудневния ръст, докато трейдърите очакват още сигнали от Белия дом дали ще използва отново стратегическия си резерв. 
Златото е на около двумесечен връх", каза пазарният анализатор.

Какво следим – в Китай празнуват Деня на самотните сърца – най-големият празник в света, свързан с подаръци и пазаруване. По време на него гигантите в електронната търговия като Alibaba и JD.com изкушават потребителите с намаления.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.