Турската лира поскъпва за първи път от 12 сесии насам

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, "В развитие", 24.11.2021

14:10 | 24 ноември 2021
Обновен: 14:21 | 24 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Вчера турската лира бе в състояние на свободно падане, като счупи всички рекорди, водена главно от негативните настроения. Ердоган промени икономическата си политика в търсене на по-ниски лихви, за да насърчи икономическия ръст, което според него ще привлече инвестиции, ще създаде нови работни места и ще преобрази Турция в експортно-ориентирана страна, която е по-малко зависима от чуждите пари. Тази политическа промяна се отрази на пазарите.Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Докато повечето централни банки по света говорят за повишение на лихвите на фона на ръста на инфлацията, решението на Турция да намали лихвите с 400 базисни пункта от септември ядоса инвеститорите. Според тях това може да доведе до хиперинфлация и още бедност.

"Към пазарите: Турската лира в момента расте с около 2% след като се срина с 15% вчера. Тя отслабна над 40% тази година. Доходността по 10-годишните държавни облигации е рекордно висока и в момента е над 21%".

Borsa Istanbul расте за шести пореден ден и инвеститорите се насочват към акциите, вместо да купуват скъпа чуждестранна валута.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.