Еврото се срива до най-ниското си ниво от юли 2020

Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 17.11.2021

14:25 | 17 ноември 2021
Обновен: 16:27 | 17 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Европейските и американските акции успяват да се задържат на зелена територия, след като най-тежката вълна от Covid инфекции от началото на пандемията понижи оживлението. Stoxx 600 е почти без промяна, а пътническите и туристически компании отбелязват най-големи загуби. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Книжата на Siemens Healthineers бележат ръст в цената си, след като компанията повиши средносрочните си цели за растеж. Еврото се срина до най-ниското си ниво от юли 2020 г., след като новите случаи на Covid в Германия достигнаха рекорд, а върху неваксинираните австрийци бяха наложени строги ограничения.

Британската лира се търгува на най-високото си ниво спрямо еврото от почти 9 месеца, след като по-високите от очакваните данни за инфлацията подкрепиха прогнозите за повишаване на лихвите от централната банка. Германия отчита рекорд в броя на новозаразените и най-високия брой смъртни случаи от шест месеца насам. Dax се повишава с 0,8%, каза пазарният анализатор. 

"Към Уолстрийт: Фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq 100 са стабилни. Доларът се задържа около едногодишен връх, след като данните показаха най-големия скок в продажбите на дребно в САЩ от март насам. Доходността по 10-годишните облигации се задържа над 1.6%, след като аргументите за по-затегната парична политика я тласнаха нагоре".

Петролът поевтинява, тъй като инвеститорите претеглят вероятността администрацията на Байдън да освободи стратегическите резерви в координиран ход с други страни като Китай. WTI изгуби 0.7% и в момента се търгува над 80 долара за барел.

"При криптовалутите – те са все така ниски след срива като Bitcoin се понижи под нивото от 60 000 долара".

Какво да очакваме през седмицата: Bloomberg New Economy Forum се провежда в Сингапур – вече чухме изказването на директора на UBS Аксел Уебър, който отправи категорично предупреждение за криптовалутите.

Целия пазарен коментар вижте във видеото.