UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българската компания за производство на умни колела, която създава цяла екосистема

Галин Бонев, основател и CEO на Econic One и Владимир Давчев инвеститор и съуправляващ изпълнителен директор в Econic One, "UpDate", 27.06.2021

19:45 | 27 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Както всички еко производства по света, недостигът на чипове застига и компанията Econic Оne, която се занимава с произовдство на електрически велосипеди. Въпреки това, фирмата от година на година отчита ръст от 500%. Историята за умните колела и това как компанията преминава през пандемията и кризата с недостиг на чипове разказват Галин Бонев, основател и CEO и Владимир Давчев, инвеститор и съуправляващ изпълнителен директор на Econic One.

„Както автомобилните производители например, недостигът на чипове достигна и нас. Ние имаме чипове на няколко места в колелото, като не спряхме производството, просто забавихме някои доставки. Ключово се оказва по-доброто планиране, като стигнахме до там, че да планираме за две години напред“, каза Галин Бонев.

Електрическото колело Econic One подпомага предвижването, като по този начин може да се изминат по-големи разстояния, до 140км, и по-лесно да се изкачват стръмни терени. Батерията и цялата необходима електроника се намира в самата рамка на колелото, а наскоро компанията е ришила да вгради и GPS, чрез който да се открива по-лесно местонахождението, ако то бъде открадното.

„Разликата между нас и другите компании, които произвеждат електрически колела, е това, че ние не създаваме просто електрическо колело, а създаваме цяла екосистема. Това е първото колело с вградена батерия, която може да се маха, ако потребителят реши. През изминалата година построихме втората основа, на която стъпва компанията – разработихме собствена платка и собствен софтуер. С това вече имаме възможност да комуникираме с колелото и даму казваме какво да прави", допълни Владимир Давчев.

По думите му Econic One е единствената компания, която предлага и застраховка към подобно оборудване. Тази възможност дава на потребителя да има едновременно гражданска отговорност, защита от счупване и защита от кражба.

„Основната ни цел не е това кога ще се върне инвестицията, по-скоро мислим в посока на това да създадем компания, която да струва над 1 млрд. евро и тогава ще мислим за възвръщаемост“, сподели Давчев.

По отношение на дизайна на колелото Галин Бонев обясни, че производството е много гъвкаво и може да предложи брандиране за различни фирми.

„Имаме такива случаи вече за фирми за доставка на храна, за верига ресторанти, а и за компании, които предоставят възможност на служителите си да се предвижват до работните си места с електрически велосипеди.“

Основните пазари в момента са Германия, Англия и Франция. През май тази година бизнесът се е разрастнал и е стигнал до Испания, Словения и Австрия. Към този момент Econic One колела има в 15 страни, а съвсем скоро основателите споделят, че ще навлязат и на пазара в САЩ.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" гледайте тук.