UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

GreenUp - първият стартъп лагер в България за създаване на устойчив зелен бизнес

Ивайло Цочев, организатор на GreenUP, “UpDate”, 12.06.2021 г.

20:00 | 12 юни 2021
Автор: Надя Манова

Идеята на стартъп лагера GreenUp е да приобщи в една седмица млади участници и мотивирани ментори и да им осигури условията за развитието на бизнес, който да работи за зелената промяна в България. Това разказа Ивайло Цочев, организатор на GreenUP, в ефира на предаването “UpDate” с Денислава Петрова.

„Целта ни е да обединим хора, които ще продължат да работят и след програмата. По-важно е не толкова идеята, колкото сработването на хората. Не искаме да го направим веднъж, а по скоро да е системна промяна“, каза Цочев.

Кандидатстване е позволено както индивидуално, така и отборно. Идеята е в първия ден от програмата да се сформират отбори и да има посока за екологична идея, което ще случи с помощта на нашите ментори.

„Първият модул ще бъде екология, по време на него ще бъдат запознати участниците с проблеми, които са най-наложителни и имат нужда от технологично решение“, каза Цочев.

Модул две ще бъде с насоченост към бизнес тематиката (как да се направи проучване и бизнес план), а третият – стартъп модул (методи за тестване и поправяне на бизнеса в движение, комуникация с клиенти, разрешаване на проблеми).

Организаторът на събитието каза, че сформирането на отборите ще става в зависимост какви са кандидатите.

Таргет групата на лагера са хора между 18 и 30-годишна възраст от Североизточна България.

Младите хора имат по-различно мислене за зелените каузи и могат да помогнат за разрешаването на проблеми, които са отлагани с години, коментира Цочев. "Целта е да съберем хора, които завършат училище или са в университет, работят или са без работа. Относно избора на тази част от България - избрахме я, защото в този регион няма толкова менторски и финансови ресурси, стартъп екосистемата не е толкова добра в сравнение със София, и защото партньорът ни фондация America for Bulgaria се фокусира върху този регион“, уточни гостът.

„Благодарение на нашите спонсори събитието е изцяло безплатно. Главен спонсор е фондация America for Bulgaria, фондация Бутаника лайв е домакин и ще осигури начално финансиране за някои от завършилите отбори. Други партньори са Институтът по кръгова икономика, Able, MoveBg и Новатор“, допълни организаторът на събитието.

Цочев коментира и темата за това дали има нужна някаква предварителна подготовка за участниците.

„Не искаме да ограничаваме нашите участници. Начинът, по който ще ги изберем е дали ние като организация ще можем да помогнем на този етап на развитие“, допълни Ивайло Цочев.

След събитието ще продължи комуникацията с всички участници. Менторите и организаторите ще помагат на желаещите, които искат да продължат развитието си с препоръки и контакти.

Цочев планира следващата година да се състои отново такова събитие.

Самият Цочев има зелена компания „Нулев отпадък“, която е насочена към популяризирането на комплекти за природосъобразен начин на живот.

Комплектите бяха в началото на компанията, но в последствие се пренасочихме към организиране на събития и курсове за екологични инициативи, разказа предприемачът.

"България има нереализиран потенциал в екологично отношение. Не сме толкова голяма страна, имаме предприемачески дух и възможност да преминем изцяло към чиста енергия, което е много трудно за по-големите държави. Екологичните проблеми са за цялата планета, но трябва да се започне отнякъде и защо не тук, като мотивираме младите хора да останат", каза Цочев.

Бизнесът трябва да е социално отговорен и да има и друга кауза, заяви младият предприемач. "Общите човешки цености - екология, помощ на хора в неравностойно положение - трябва да рефлектират върху бизнеса; със сигурност част от приходите трябва да отиват за такива каузи и нови инициативи."

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate“ гледайте тук.