UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българска компания разработва сензори за намиране на свободни паркоместа

Димитър Павлов, съосновател на SensIT, UpDate, 06.12.2020

20:05 | 6 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Компания SensIT е млада, само на три години и половина и причната да се появи е негативният ни опит с т.нар. краткотрайни паркирания в градовете – т.е. сини и зелени зони. Така че решихме да напарим различни сензори, които да решат проблема с намирането на свободните паркоместа. Това заяви Димитър Павлов, съосновател на SensIT, в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова.

 „Според наше проучване шофьорите в София губят около 12 минути, докато намерят свободно паркомясто“.

Основните предизвикателства при стартирането на подобен бизнес са сформирането на екип и подбирането на правилните технологии като самите сензори, комуникацията, ниско консумиращи елементи, които позволяват дълго използване на батерии във външна среда, обясни Павлов, като добави, че финансирането не е особено голяма трудност.  

„В момента търсим инвестиции спрямо етапите, които изпълняваме. Имаме пилотни прототипи, имаме пилотни сензори, инсталирани в София и Бургас, а в момента готвим проект от 2000 сензора и тогава вече ще ни бъде необходимо по-голямото финансиране“.

Готовите прототипи представляват съвкупност от самите сензори, софтуерна платформа, която ги управлява, мобилен софтуер под формата на приложение, което ще бъде използвано от клиентите и още едно друго приложение, което е необходимо за калибрацията и първоначалната инсталация на сензорите, обясни госът.

По думите на Павлов бизнес моделът на SensIT не предвижда разговори с крайни клиенти, а с партньори, които от своя страна вече са отговорни за интегрирацията, тъй като и от тях зависи комуникацията със сензорите.

Сега компанията разработва новата си версия 9, която предполага интеграцията на комуникационен чип, позволяващ използването на сензорите в световен мащаб.

„В момента сме в процес на сертификация в Америка, но сме насочени и към европейския пазар“.

Относно бъдещите цели на компанията Павлов заяви, че догодина трябва да бъдат реализирани 10 хил. сензора. Екипът също така има идея да разшири серията си на производство с различни видове сензори.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предването "UpDate" може да видите тук.