UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Очилата Quest срещу Vision Pro - кой ще победи?

Илиян Райков, съосновател на VR Express, „UpDate“, 17.02.2024 г.

20:31 | 17 февруари 2024
Автор: Милен Симеонов

Новината за очилата за смесена реалност Vision Pro на Apple беше голяма, но за хората в индустрията не беше изненадваща. През последните седмици стана ясно, че продуктът се е разпродал изключително бързо и се радва на голям интерес. Това обаче не се хареса на Марк Зукърбърг – лидерът на Meta Platforms, която предлага конкурентните очила Quest. Това коментира Илиян Райков, съосновател на VR Express, в предаването „UpDate“ с водеща Елена Кирилова.

"Meta Horizon Worlds се развива добре. От компанията пуснаха нови очила - Meta Quest 3, малко след като Apple обяви новината за очилата си. Голямата борба за могъщество в сферата на разширената реалност е именно между тези две компании."

Райков подчерта, че с Vision Pro човек вижда пространството около себе си в 3D формат с помощта на камери. По негови думи потребителите на iPhone биха оценили очилата значително повече, тъй като те интегрират и достъпват екосистемата на телефона си.

"В момента, в който сложиш очилата, цялата информация от телефона се синхронизира със смартфона. Изживяването е сякаш боравиш с телефона си, но в дигиталното пространство", изтъкна гостът, според когото това е големият плюс на очилата.

Минусът е, че на този етап продуктът може да се контролира само с няколко жеста и с технология, която следи движението на ретината. За разлика от Vision Pro, очилата Quest са по-финансово достъпни, предоставят повече възможности на потребителите и залагат на пълноценно изживяване, в което да могат да правят възможно най-много неща така, че да ги потопят във виртуалното пространство.

"Смятам, че има огромен потенциал в компаниите, които създават инструментите за изграждането на метасветове, както и в производителите на чипове и компаниите в екосистемата на 3D технологиите."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.