UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българска платформа "отглежда" домашни любимци, улеснявайки хиляди стопани

Александър Серов, основател на Pet Buddy, „UpDate“, 26.11.2023 г.

20:00 | 26 ноември 2023
Автор: Милен Симеонов

Pet Buddy е платформа, която улеснява стопаните на домашни любимци в грижата им за тях. Това се случва чрез алгоритъм, персонализиращ всяко едно животно и изготвящ месечна кутия от продукти, която включва всичко необходимо за изхранването, отглеждането и грижата за домашния любимец. Това става чрез регистрационен процес, в който се въвеждат данни като килограмите на животното, възрастта, породата, хранителните навици, алергии и т. н. На база тази информация алгоритъмът ни изготвя и дозира месечната кошница. Осигуряваме и безплатна онлайн консултация с ветеринарен лекар веднъж на месец. Това каза Александър Серов, основател на Pet Buddy в предаването „UpDate“ с водеща Елена Кирилова.

"Това, което най-вече ни накара да създадем платформата, е любовта към животните, липсата на добавена стойност и отговорността, която се появява в момента, в който решим да се сдобием с домашен любимец."

Екипът на Pet Buddy се състои от трима души, занимаващи се съответно с бизнес развитието на продукта, онлайн присъствие, комуникация с маркетинг партньори и актуализация на портфолиото на продуктите, както и ветеринарен лекар, провеждащ месечните онлайн консултации. Разполагат и с IT, но на договорен принцип. Серов разказва, че при създаването на платформата са я финансирали със собствени ресурси, след което са получили инвестиция от Vitosha Venture в размер от 200 000 евро, благодарение на която са наблегнали на разработката на продукта, събиране и обучение на екип, създаването на партньорства, зареждане на продукти и маркетинг. По думи на госта в момента няколко хиляди души използват платформата и интересът расте.

"Сред най-поръчваните продукти от нашата кошница са сухата и мокра храна. Системата ни може също така да представи персонализиран избор от ветеринарни храни, ако има назначена лечебна диета от лекуващ лекар. Сред основните продукти са и обезпаразитяващи медикаменти в активния сезон... По-рядко купувани са продукти, свързани с транспорт: клетки, кутии, поводи, нашийници и др."

Серов изтъква, че пазарът, на който работят, свързан с индустрията за грижа за домашни любимци у нас, расте с двуцифрени размери всяка година. Той разказва, че на фона на по-развитите държави в България процентът на притежание на домашни любимци не е толкова висок. Въпреки това се наблюдава подобрение от 2022 г. насам, а индустрията тепърва ще расте.

Компанията е член на BESCO.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.