Evergrande продава Protean на производителя на електромобили Bedeo

Evergrande купи Protean през 2019 г. за 58 милиона долара в опита си да навлезе в електрическите превозни средства

08:54 | 4 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилното подразделение на China Evergrande Group е близо до продажбата на британския стартъп Protean Electric на компанията за електронна мобилност Bedeo, съобщиха източници на Bloomberg.

Продажбата от China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. може да бъде обявена още в четвъртък.

Сделката ще помогне на фокусираната в Европа Bedeo, която доставя леки търговски превозни средства и технологии за транспорт с нулеви емисии, да се разшири в Азия и САЩ. Стойността на транзакцията не е известна.

Protean произвежда технология за вградени в колелата двигатели, използвана в електрическите автомобили, самоуправляващи се превозни средства и търговски микробуси. Компанията има около 150 служители, разпределени между Великобритания, Китай и САЩ и е получила повече от 200 патента. Тя се ръководи от главния изпълнителен директор Андрю Уайтхед, бивш дизайнер на състезателни двигатели във Формула 1 за Honda Motor Co.

Evergrande купи Protean през 2019 г. за 58 милиона долара, част от поредица от сделки, сключени от китайския разработчик на имоти, докато той навлизаше в електрическите превозни средства, според годишния му доклад през същата година. Тя похарчи милиарди долари за такива придобивания, включително за поглъщането на части от фалиралия Saab Automobile.

Китайската група все още не е доставила нито едно превозно средство, въпреки амбициите на основателя Хуи Ка Ян да се конкурира с индустриални гиганти като Tesla Inc. В момента Evergrande се опитва да продаде активи в опит да предотврати фалит, тъй като се бори с повече от 300 милиарда долара задължения. 

Bedeo, основана от турския инженер Осман Бойнер, е разработила задвижващи агрегати за електрически автомобили и се стреми да разшири използването на своите технологии в морския и авиационния сектор. През 2019 г. тя подписа договор за доставка на решения за задвижване на леки търговски превозни средства, произведени от PSA Group, сега известна като Stellantis NV. Компанията работи с клиенти, включително компанията за експресни доставки FedEx Corp. и британската онлайн бакалия Ocado Group Plc.

Базираната в Лондон фирма получи капиталова инвестиция за растеж от Ludgate Investments Ltd., европейски инвестиционен мениджър, фокусиран върху устойчивостта, през април.