Skoda Citigo е най-икономичният модел сред градските коли

Класация на германското издание AutoBild подреди класация на "сити - кар" според разхода на гориво

15:50 | 23 септември 2018
Skoda Citigo е най-икономичният модел сред градските коли

Германци избраха най-добрите малки коли в класация, която подрежда градските автомобили по разход на гориво, съобщи AutoMedia.bg

Skoda Citigo се е оказал най-икономичният модел в клас A.

Европа е един от пазарите, на който добре се продават автомобилитe от най-малките класове – B и A. Последните се наричат още „сити-кар” (градски коли), като се търсят най-вече заради компактните им размери и ниския разход на гориво. Това накара експертите от германското издание AutoBild да направят класация на моделите от този клас, като за целта проверят реалния им разход на гориво

На първо място се класира Skoda Citigo, чийто двигател харчи 4,4 л/100 км при обявени стойности от производителя 4,1 л/100 км. Чешкият сити-кар изпреварва в класацията своя испанския брат Seat Mii, който разчита на същия мотор. Неговият реален разход се е оказал 4,5 л/100 км.

Третата позиция е за Peugeot 108, чийто двигател по паспортни данни трябва да харчи 3,8 л/100 км, но при тестовете на немците е показал 4,6 л/100 км. Същият разход има и следващият модел – Fiat 500 с 1,3-литров мотор с 85 к.с.

На пето място се класира VW Up BlueMotion Technology high up! Той представлява двойник на Skoda Citigo и Seat Mii, но задвижващият му агрегат разполага със 75 к.с. Съответно и разподът на гориво е по-висок – вместо обявените от Volkswagen 4,2 л/100 км, мъникът харчи 4,8 л/100 км.

Цялата класация вижте на AutoMedia.bg