Собственици на коли, замесени в "Дизелгейт", ще могат да търсят обезщетение в целия ЕС

Становището на генералния адвокат на Съда на ЕС включва небрежно, а не само умишлено поведение на компаниите

18:15 | 2 юни 2022
Обновен: 19:47 | 2 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собствениците на превозни средства, оборудвани с устройства, подаващи грешна информация за нивата на вредни емисии, имат право на обезщетение от производителя на превозното средство, каза в четвъртък съветник на висшия съд на ЕС по дело, заведено срещу Mercedes-Benz, предаде "Ройтерс".

Устройствата - механизми или софтуер, които могат да променят нивата на емисиите от превозни средства - доведоха до спорове дали производителите ги използват, за да маскират истинските нива на замърсяване на своите превозни средства. Volkswagen призна през 2015 г., че използва софтуер за измама на тестовете за емисии в САЩ на някои дизелови двигатели.

Скандалът  "Дизелгейт" коства до този момент на VW повече от 25 млрд. евро глоби, съдебни разноски и обезщетения на собствениците на автомобили, главно тези в САЩ. Конкурентите ѝ  Daimler и Fiat Chrysler също са изправени пред подобни обвинения за фалшифициране на тествете за емисии.

Съдиите от Съда на Европейския съюз (CJEU) не са обвързани със съветите на генералните си адвокати, но ги следват в повечето случаи.

Германският адвокат Клаус Голденщайн, който представлява 42 500 клиенти с интерес по делото, каза, че становището е важно, тъй като включва небрежно, а не само умишлено поведение на компаниите, което би улеснило принудителното изпълнение на искове.

Генералният адвокат Атанасиос Рантос също каза, че членовете на ЕС трябва да определят методите за изчисляване на обезщетението, като гарантират, че то е съизмеримо с претърпените загуби или щети.

Mercedes-Benz каза, че остава да се види как ще се произнесе съдът и отбеляза, че становището не е обвързващо.

Делото е внесено в германски съд от купувача на употребяван Mercedes C 220 CDI, чиято система за рециркулация на отработените газове работи различно в температурен диапазон. При по-ниски външни температури рециркулацията се намалява, което води до повишени емисии на азотен оксид.

Съдът в Регенсбург временно установи, че това представлява неправомерно средство за прикриване на истинските емисии.

Германският съд попита СЕС дали съгласно правото на ЕС купувачът на превозно средство, оборудвано с такова устройство, има право на обезщетение срещу производителя на превозното средство и как трябва да се изчисли тази компенсация.

През май Volkswagen заяви, че ще плати 193 милиона паунда като част от извънсъдебно споразумение на около 91 000 британски шофьори заради скандала с дизелови емисии.