Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Volkswagen отиде в другата крайност след "дизелгейт"

Константин Томов, автомобилен експерт и главен редактор на Аutomedia.investor.bg, Светът е бизнес, 18.02.2021

21:03 | 18 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Volkswagen отиде в другата крайност след "дизелгейт"

Volkswagen няма в близко бъдеще да инвестира в развитие на двигатели с вътрешно гореше. Амбицията на компанията е до 2030 г. над две трети от автомобилите й да са с чисто електрическо задвижване. Но и през 2030 г. ще има пазари, които няма да са готови за електрическа мобилност, като смея да допусна, че и българският пазар ще е сред тях. След "дизелгейт" Volkswagen отиде в другата крайност. Това заяви Константин Томов, автомобилен експерт и главен редактор на Аutomedia.investor.bg, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Въпреки това решителността, с която компанията реши да направи този преход, надминава нагласите на останалите конкуренти в индустрията".

По думите му интересното в плана на VW е, че компанията се опитва да реши най-големият проблем на електрическите автомобили – че от тях не могат да се печелят пари.

„Печалбата и добавената стойност отива у хората, които доставят батерията и доставят софтуера, а до момента това са изцяло азиатски компании. Трите гиганта са китайката CATL, японската Panasonic и корейската LG Camp. Те правят батериите за всички, включително и за Tesla.“

„Това, което VW иска сега, е да постави производството на батерии под собствен контрол, за да остава тази добавена стойност при компанията, а не да отива при доставчик“, допълва Томов. 

Според госта в България още дълги години ще се употребяват конвенционални автомобили с вътрешно горене.

„Въпреки натиска от Европа, смятам, че не е постижимо към днешна дата да се въведат единни европейски рестрикции върху този тип двигатели.“

"Интересът към акциите на производителите на електромобили е абсолютно сравним с дотком бума от преди 20 години", каза още Константин Томов.

Не случайно според него Tesla постигна пазарна капитализация, която е мечта за всички останали автомобилни компании. За сравнение – Tesla в момента струва няколко пъти повече отколкото Toyota.

„Преди години анализатор на Financial Times пресметна, че дори да се изпълнят амбициите на Илон Мъск и Tesla да започне да продава 1 млн. автомобила годишно и увеличи малко маржа на печалба, отново доходността върху акциите ще бъде от порядъка на около 15 долара на акция. Което при тогавашната цена означаваше, че ще са нужни около 60 години, за да се изплати инвестицията в тези акции“, разказва гостът.

„Тогава цената беше към 160 долара на акция, а сега е 680. Тоест – балонът е очевиден.“

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.