Продажбите на нови коли в Европа намаляват за десети пореден месец

Италия отбеляза най-рязък спад - с една трета - докато регистрациите в Германия и Франция спаднаха с повече от една пета

16:35 | 18 май 2022
Обновен: 19:58 | 18 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на новите автомобили, продадени в Европа, намаля за десети пореден месец, тъй като проблемите с веригата за доставки продължават да оказват тежко влияние върху производството, показват данните от индустрията в сряда.

Броят на новите превозни средства, регистрирани в Европейския съюз, Великобритания и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) през април, е намалял с 20,2% на годишна база, до 830 447 автомобила, показват данни на регионалната асоциация на производителите на автомобили (ACEA).

И четирите основни пазара на Европейския съюз - Испания, Италия, Германия и Франция - допринесоха за спада, добави ACEA.

Stellantis NV, автомобилният производител, създаден от сливането на PSA Group и Fiat Chrysler, беше най-силно засегнатият сред големите производители с 31% спад.

Проблеми, ограничаващи производството - основният сред които е глобалният недостиг на полупроводници - накараха LMC Automotive да намали прогнозите си за западноевропейските продажби на леки автомобили всеки от последните четири месеца. Сега се очаква годишните доставки да се свият с 6% тази година до по-малко от 10 милиона броя. През януари LMC прогнозираше почти 9% ръст. Производителите на автомобили успяха да компенсират загубения обем, като начисляват по-високи цени, въпреки че не е ясно колко по-високо могат да ги повишат.

„Проблемите с глобалното предлагане не показват значителни признаци на облекчаване, докато перспективите за основното търсене също ерозират“, пише LMC в доклад този месец. „Домакинствата ще изпитат сериозен спад на реалните доходи тази година. Проблемите с доставките остават ключов фактор за регистрациите засега."

Сред най-големите европейски пазари Италия отбеляза най-рязък спад, свивайки се с една трета, докато регистрациите в Германия и Франция спаднаха с повече от една пета.

Липсата на чипове, задържаща производителите на автомобили, продължава по-дълго от очакваното и принуждава някои купувачи да чакат 18 месеца за определени търсени модели. Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс каза миналата седмица, че компанията е разпродала всички електрически автомобили в САЩ и Европа до края на тази година.

Изпълнителните директор на VW Дийс и на Mercedes-Benz Group AG Ола Калениус се надяват да видят подобряване на предлагането на полупроводници през втората половина на тази година. Но надеждите за възстановяване през следващите месеци също зависят от фактори, включително потенциала за повече смущения, свързани с войната в Украйна. Глобалните вериги за доставки също започват да усещат ефектите от подхода на Китай за "нулев Covid".

„Корабите с контейнери задръстват в китайските пристанища“, казва Питър Фъс, партньор в автомобилния екип на EY. "Ще отнеме месеци, докато ситуацията се нормализира."