Автосекторът на Русия първи усети санкциите и продажбите на коли се сринаха

Графика на деня, 11.05.2022 г.

19:11 | 11 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Продажбите на автомобили в Русия паднаха най-много в историята миналия месец, тъй като санкциите подкопаха вътрешното производство и повечето чуждестранни автомобилни производители преустановиха дейността си след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна.

Продажбите са паднали със 79% до 32 706 автомобила през април в сравнение с година по-рано, се казва в изявление на Асоциацията на европейския бизнес в сряда. Това е най-големият спад, откакто европейската търговска група започна да отчита данните през 2006 г. Данните за април не включват продажбите от BMW AG, Mercedes-Benz AG или General Motors Co.

Санкциите заради войната в Украйна унищожиха местната автомобилна индустрия, тъй като доставките на части спряха, което доведе до принудителни затваряния на производства. Междувременно почти всеки чуждестранен автомобилен производител с производствени мощности в Русия, включително Volkswagen AG, Ford Motor Co. и Mazda Motor Corp., преустановиха работата си в страната, докато други спряха да внасят автомобили.

Крахът илюстрира интензивните икономически последици от войната в Украйна, докато тази година Русия може да се сблъска с най-дълбокото свиване на икономиката си от близо три десетилетия.

Производството на автомобили е силно зависимо от вноса, като в неотдавнашен доклад на Московското висше училище по икономика се оценява, че над половината от добавената стойност в сектора идва от чужбина. Управлението на доставките-точно-навреме, прието да направи индустрията по-ефективна, означаваше, че въздействието от санкциите се усети почти веднага.