Сега жилищата във Ванкувър са най-евтини от последните 6 години

Къщи, апартаменти, крайградски къщи се продават по-бавно след въведените нови данъци, лихви и правила за кредитиране

14:56 | 5 февруари 2019
Снимка: Pyxabay
Снимка: Pyxabay

Ванкувър започна годината с най-големия спад на цените на жилищата от близо шест години, сочат данни на местния Real Estate Board, посочва Investor.bg

Това обаче може да се окаже само върха на айсберга, пише Bloomberg. Цените на жилищата във Ванкувър, включително къщи, апартаменти и крайградски къщи, са намалели с 4,5% през януари спрямо същия период на 2018 г. до 1,02 млн. канадски долара (780 хил. щатски долара). Това е най-големият спад от май 2013 г. и е понижение с 8% спрямо пика от юни 2018 г., сочат данните на Real Estate Board of Greater Vancouver. Признаци за корекция има от месеци, например забавяне на броя на сделките и имоти, които дълго време остават непродадени. Миналата година продажбите са достигнали най-ниското си ниво от близо две десетилетия на фона на въведените нови данъци, повишаването на лихвите и затягането на правилата за кредитиране.

„Днешните пазарни условия са до голяма степен резултат от ипотечния стрес тест, който федералното правителство наложи в началото на миналата година“, казва Фил Мур, президент на групата на брокерите на недвижими имоти, в комюнике в понеделник.

Вижте повече на Investor.bg.