Митата на Тръмп ще увеличат търговския дефицит на САЩ

Проф. Стив Ханке, икономист, Boom&Bust, 01.04.2018

21:35 | 1 април 2018
Автор: Севделина Илиева
Проф. Стив Ханке, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Стив Ханке, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протекционистките мерки на американския президент Доналд Тръмп няма да успеят да намалят общия търговски дефицит на САЩ. В действителност ще има по-голям търговски дефицит, защото администрацията на Тръмп намали данъците и увеличи правителствените разходи в големи количества. Това означава, че фискалният дефицит ще бъде по-голям, а именно той съставлява най-голямата част от дупката между инвестиции и спестявания. Огледалната картина на тази дупка е търговският дефицит. Това коментира проф. Стив Ханке в последното издание на предаването Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономистът подчерта, че търговският дефицит на САЩ е причинен от фискалния дефицит на правителството. Според него единственото, което митата на Тръмп ще постигнат, е да променят източниците на вносните стоки, идващи в страната. 

"Ако се съсредоточим върху Китай и намалим двустранния си търговски дефицит с него със $100 млрд, каквото твърди, че иска да направи Тръмп, то тази сума просто ще бъде запълнена от други страни", каза Ханке, допълвайки, че всички страни губят от въвеждането на мита.