България преминава през огромно финансово, политическо и социално изпитание

Доц. д-р Йоаким Каламарис в Boom & Bust, 12.11.2017

22:00 | 12 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Доц. д-р Йоаким Каламарис, преподавател и предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Йоаким Каламарис, преподавател и предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България преминава през огромно финансово, политическо и социално изпитание. Мислим, че това позитивно развитие ще бъде вечно. То ще бъде такова само ако го разберем правилно и го анализираме и действаме по правилен начин в бъдеще.  Това каза доц. д-р Йоаким Каламарис, преподавател и предприемач, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

"Имам едно кредо, че където се чуват цигулки - трябва да бягаш като инвеститор, а където се чуват бомби - трябва да инвестираш непременно, но разбира се с известно корпоративно смирение и тактика". 

За съжаление пазарът в България е ограничен, а се намалява още повече, заради ограниченията на трудовия пазар, каза доц. Каламарис. "Ако искаш да намериш сериозни кадри в България, трябва да знаеш, че те получават добро заплащане и е много трудно да се намерят". 

България и Гърция са много сходни държави като манталитет, сподели гостът. "Православието ни обединява. Ние сме много самотни държави, за да страним една от друга". "България ми даде това, което не намерих във времето в Гърция". 

"За съжаление на Балканите политиката е всичко. Има опити тя да се намесва - да се намесват политически фактори, за да завземат място в реалния пазар, но най-лошото е, че се опитват да завземат и бизнес". 

По думите на госта ако човек сам се бори срещу "призрака на политическото корпоративно влияние" неговият "писък ще бъде самотен". За това трябва да се изчака подходящия момент, в който усилията на бизнеса да бъдат обединени и той да бъде победен.