Частната благотворителност често е по-успешна от държавната помощ

Виолина Николова, проектен мениджър HYPE Communication и доброволец във Фондация Карин дом, Invest/Or, 18.02.2018

21:00 | 18 февруари 2018
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Дебатът дали грижата за хората със специални нужди трябва да е прерогатив на държавата или да бъде в частни ръце е много стар. Дали е възможна друга система, извън държавната – да, тя има своите корени дори в България чрез взаимоспомагателните дружества.

Това коментира пред Ивелина Петрова в Invest/Оr проектният мениджър в HYPE Communication и доброволец във Фондация „Карин Дом“ Виолина Николова.

„От една страна стои социалната система – държавата на солидарен принцип помага на нуждаещите се, черпейки средства от нашите данъци, а от друга – частната благотворителност, при която всеки решава дали и колко да дари.“

Въпреки че критиците на частната благотворителност смятат, че така никой не би дарил, това далеч не е така, смята Николова.

„Има случаи като с тези взаимоспомагателни дружества, или когато например в твоя блок, в работата, сред колегите се появява някои, който има нужда от лечение на дете или самият той се нуждае от помощ. Тогава той или самите колеги инициират събиране на средства, като много често това е по-успешния модел“, добави тя.

„Това е така, защото знаеш на кого помагаш, за какво точно и сам преценяваш колко. Съвсем нормално и човешко е да желаеш да помогнеш на някого, когото познаваш“

Какви други примери познаваме в сегашната действителност? Повишава ли се делът на даренията?

Вижте във видеото