Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Иво Коларов: Има предпоставки за корекция на пазара

Иво Коларов, финансов анализатор, "Клуб Investor", 02.10.2021 г.

21:32 | 2 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Основните индекси се понижиха основно заради риска от инфлация и очакванията за по-високи лихвени проценти. Макар че повечето централни банки смятат, че инфлацията е временна, те ще трябва да реагират по някакъв начин, а анализаторите очакват инфлацията да продължи до 2023 г. Това заяви Иво Коларов, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Пазарът е предпоставен към корекция. Освен ако пазарът не се задържи на това равнище, на което е, и икономиката не расте две-три години, за да може фундаментите да достигнат по някакъв начин самата цена, рискът ще намалее. Кой би повярвал преди година, че S&P би прекосил 4000 пункта?"

Инвеститорите следяха през седмицата какво се случва с политическата игра с вдигането на дълга в САЩ, евентуалния крах на Evergrande в Китай, и инфлацията в основните региони.

"Вдигането на тавана на дълга в САЩ винаги се случва, но и винаги създава стрес на пазара."

В дългосрочен план настоящият натиск от възстановяването на икономиките и инфлацията няма да има голям ефект.

Подходящи за дългосрочни инвестиции са компании, които не зависят от моментното развитие на пазара и имат силен бизнес модел, каза Коларов.

Технологичните гиганти успяха доста добре да се позиционират по време на пандемията и може да се очаква да се радват на ръст и в бъдеще, смята Коларов. "Apple например успява винаги да опровергава анализаторите и да намерят нови вектори за ръст. Amazon премина от голям ръст на приходите към ръст на печалбите", което привлича инвеститорите.

"В последните години оценката на компаниите нарастваше повече от самите печалби и това покачва самия риск на инвестицията", предупреди Коларов.

Има възстановяване във всички ковид-циклични сектори (транспорт, туризъм) след резкия спад през март. "Перспективите вече са по-добри - туризмът работи повече, затваряниятя са по-малко срещани заради ваксините - и имаше много силна институционална подкрепа от страна на държавите."

Индустриалните метали продължават да действат като хедж срещу инфлацията, но волатилността в момента е голяма, смята Коларов.

Търсенето на пазара на криптовалути е по-голямо, коментира Коларов, като в техен плюс е идеята, че са алтернатива на фиатните пари, които губят от инфлацията.

Разликата в инфлацията между САЩ и Европа ще крепи еврото спрямо долара, смята Коларов. Валутните пазари не са реагирали особено на изборите в Германия, тъй като няма голяма разлика между водещите партии.

Повече за настроенията на пазарите, какво се случва с петрола и суровините можете да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предването "Клуб Investor" може да гледате тук.