Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Трендът е положителен за паунда и еврото спрямо долара през 2021 г.

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, Клуб Investor, 09.01.2021

21:38 | 9 януари 2021
Обновен: 21:47 | 9 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Очаква се поскъпване на паунда през 2021 г. спрямо долара, като нивото на британската валута може да достигне 1,42-1,45 долара в края на годината. Еврото също е в положителен тренд, максималният ръст, който се очаква е 1,30 долара за евро. Това се дължи на поевтиняването на долара и прекомерното наличие на свободни пари в американската система. Това заяви Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Фезелов отбеляза, че независимо от наличието на ваксини, пандемията действа на икономиката и очакванията за четвъртото тримесечие на 2020 г. не са положителни.

Според него размириците във Вашингтон няма да имат рязко отражение на пазарите, тъй като кризата беше преодоляна много бързо.

Той коментира и рекордната цена на биткойн, като отбеляза, че има прогнози до края на първото тримесечие криптовалутата да поскъпне до 50 хиляди долара. Фезелов обаче добави, че е песимист в това отношение, тъй като вероятно икономиките ще започнат да се възстановяват.

По отношение на златото анализаторът заяви, че то “влиза в корекционен тренд в момента, който ще следва поне до средата на първото полугодие”.

“Очакванията са икономиката на САЩ да нарасне с 4,2% през 2021 г., на Европа - с 4,8%, на Китай - с между 8,8 до 9%”, отбеляза Фезелов.

По негови думи трендът за представянето на американските акции ще е по-слаб, докато не настъпи възстановяване на трудовия пазар.

За Европа Фезелов очаква възстановяване на икономиката, ако пандемията бъде овладяна, което да даде тласък на борсите, особено на подценените отрасли.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.