Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Проф. Ганчев: Пътят към възстановяването - 5G, електронно правителство и реформа в енергетиката

проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в ЮЗУ, Клуб Investor, 29.08.2020

21:00 | 29 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Събитията на глобалния финансов пазар са много интересни. За да преценим какво става в България, трябва разгледаме процесите навън. В глобалната икономика в момента се наблюдава сравнително бързо възстановяване след първоначалния спад от Covid-19, благодарение на движението на пазарите и на политиката на количествени улеснения, провеждана от Фед и  ЕЦБ. Това заяви, проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в ЮЗУ, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Това възстановяване обаче не е равномерно- много от традиционните отрасли, които се развиваха добре като транспорт, по специално авиотранспорта, традиционната търговия и енергетика отчитат огромен спад спрямо високотехнологичните компании.

„На практика имаме едно колосално преразпределение на капитала от по-традиционните отрасли към по-новите технологии, електрическото автостроене.“


Според проф. Ганчо Ганчев е изключително важно тези процеси да бъдат адаптирани по най-ефективния начин в рамките на българската икономика.  Сегашните действия на правителството за подпомагане на възстановяването са „ад хок - подпомагане на отделни затруднени отрасли, фирми и т.н., което е полезно в някаква степен, за да се смекчи удара на кризата“, заяви гостът.

„Ние нямаме обаче мерки, които да ни адаптират към глобалните промени в структурата на търсенето и инвестициите. Промените са наистина глобални, но България, за съжаление, никак не се адаптира към тях.“

Проф. Ганчев подчерта три направления, по които българското правителство трябва да предприеме действия – внедряването на 5G, електронно правителство и ускоряване на „революцията в енергетиката“.

„Ние все още не сме направили нищо по отношение на петата генерация интернет. Това е решаващо значение за високотехнологичните ротрации и за цифровизацията на икономиката.


„Второто нещо се дискутира от много време, а именно електронното правителство, където бяха похарчени милиарди в последните 20 години. Буквално за 1 година можем да решим проблема.“

По отношение на третото направление – енергетиката, проф. Ганчев коментира, че при  „електропроизводството, имаме огромен структурен проблем при ТЕЦ-овете. Въглищата ще продължава да поскъпват и усложнят неимоверно снабдяването с евтина електроениергия. Това ще допринесе за цялостно понижаване конкурентноспособността ни”, заяви гостът.

Именно тези три направления са в основата на плана за възстановяване, с оглед „постигане на максимално добър ефект, което ще ни поможне да се адаптираме към колосалните изменения в структурата на световното стопанство, които в момента са в ход и се задълбочават. Имаме време, но то не е много – особено в енергетиката“, каза в заключение проф. Ганчо Ганчев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предването "Клуб Investor" може да видите тук.